Neurotic Swingers is een Frans punkkwartet met leden die eruit zien alsof ze net terug zijn uit 1977. Hun derde album, 'Sexy & Mysterious', vist net zoals zijn voorgangers de vergane glorie van punkgoden als The Sex Pistols, The Clash, The Jam en The Ramones weer op en smeert deze breed uit over het stereolandschap. Zanger Raph Swinger doet zelfs een geslaagde poging om het onmiskenbare Britse accent van Sex Pistol Johnny Rotten te imiteren.

Geen luide anarchistische kreet voor deze groep. De jongens van Neurotic Swingers hebben voor de cover van dit laatste album de omcirkelde A en de veiligheidsspelden ingeruild voor de hamer en sikkel van de U.S.S.R. Een politieke boodschap is nochtans nergens in het album terug te vinden. Niet de rauwe, kritische kreten die de punk eind jaren '70 en begin jaren '80 domineerden, wél puberale poppunkgedichtjes over meisjes, de politie en drank. Nummers als 'Please Hate Me', 'Make Up Your Mind' en 'A Cop in Your Car', laten weinig aan de verbeelding over. Melodisch gezien schiet de groep iets vaker raak. Na bijna dertig jaar punkgeschiedenis is een traditioneel vier-akkoordenschema bezwaarlijk nog origineel te noemen, maar dat belet de Neurotic Swingers niet voor enkele vlotte en aanstekelijke meezingers te zorgen. Niets innoverend, enkele ruwe gitaren, snelle ritmes en brave bassen. Maar wel af en toe een toch net origineel uit de hoek komende leadgitaar die met een paar leuke rifjes knipoogt naar surfmuziek De heldere en vrolijk klinkende nummers 'You're My Infection' en 'Grand New Wave' zijn met deze formule een zeldzaam hoogtepunt op de plaat.

Dé punkrevelatie van het jaar zijn de Neurotic Swingers niet te noemen. Wat oorspronkelijk de indruk geeft als een ode aan de groten, vervalt al snel in een identiteitloos punkgroepje van dertien in een dozijn. Iets als 'God Save Chirac' blijft bij deze Fransen helaas uit.

Meer over Neurotic Swingers


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.