Neva Dinova blijkt de naam van de grootmoeder van een van de leden van deze band uit Nebraska te zijn. Een detail, maar veelzeggend voor de manier waarop deze groep haar muziek beschouwt. Op hun derde plaat 'You May Already Be Dreaming' klinkt dit vijftal als aangetast door een bitterzoete melancholie. In de trage liederen van Neva Dinova zit een gloedvolle grandeur, met hier en daar een zweempje vergane glorie, maar evengoed staan er op het album lichtvoetige elektrische folksongs, zonder pretentie maar wel waardevol. Een constant gegeven is de weemoed, die in elk nummer getoonzet en bezongen wordt.

Deze plaat klinkt behoorlijk klassiek en ook volgroeid, als pop/rock die enige tijd in een eiken vak (vol melancholie?) gedrenkt is en nu op temperatuur gedronken kan worden. Op zijn best raakt Neva Dinova hiermee heel wat snaren bij de luisteraar die niet bang is van onversneden tristesse. Deze plaat van Neva Dinova kwam overigens uit op Saddle Creek, naast o.a. de al even mijmerende Bright Eyes.
Een van de hoogtepunten is een heerlijk uitgesponnen, bijna klagerig episch 'Clouds', waarin de trage 'Come on's' van zanger Jake Bellows hartverscheurend klinken. De gitaar mag trouwens ook gretig scheuren, en daarmee komt het geluid van Neva Dinova in de buurt van de jonge Neil Young.
'What You Want' is een ander uitstekend nummer dat sprankelt en nonchalant rockt. Er zijn wellicht al duizenden nummers van dit slag geschreven, maar dit steekt er bovenuit, door de boude bondigheid en de perfecte dosering van verschillende elementen. Neva Dinova is sterk door eenvoud en authentieke gevoelens.

'You May Already Be Dreaming' is een plaat vol bitterzoete luisterliederen voor alleman. Die kunnen afwisselend bezweren en verluchten, en ze doen dit door een minimum aan effecten of vondsten. Een straf staaltje mooie muziek voor in grimmige tijden. Dan is iedereen immers een beetje melancholisch aangelegd.

Meer over Neva Dinova


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.