Gil Evans en Antonio Carlos Jobim zijn nog steeds de grote voorbeelden van Nicola Conte en dat laat zich horen op zijn nieuwe plaat. 'Other Directions' is een loungy album geworden vol met zwoele nummers geënt op de jazztraditie van de jaren zestig en zeventig. Invloeden van bossa nova en sexy zangpartijen zijn de smaakmakers van de plaat. Daarnaast voorziet de Italiaanse componist –hij speelt maar op één nummer zelf mee- enkele verzengende solo's. Een enkele keer smijt Conte er een 4/4 beat in, zodat vergelijkingen met St Germain of Marc Moulin niet uit de lucht komen vallen. Conte legt echter de nadruk op het uitwerken van gebalanceerde jazzcomposities.
'Time in Spring' is een nummer in 5/4 dat kalmerend voortkabbelt met de zachte, lieflijke stem van Lissa Bassenge. Het nummer kent, zoals alle nummers op deze plaat, een uitgekiende structuur. Bassenges melodie wordt door trompet en fluit geëchood. Wanneer de fluitsolo de show steelt, laat Conte het nostalgische thema in de trompet terugkomen en mengt later ook subtiel het eenvoudige vibrafoonpartijtje erdoor. 'Kind of Sunshine' begint opzwepend met een erg korte contrabasgroove. Lucia Minetti zet het herhalende zanglijntje in en wordt snel bijgestaan door de drums die met snelle roffel invallen. De bas en de 4/4 beat houden een stevig danstempo aan. Pierpaolo Bisogno levert uitstekend werk op de bongo's en geeft het nummer een zwierige drive. De piano legt op de achtergrond met twee akkoorden de basis voor de solo's. Trompet, trombone en tenorsax pikken vloeiend op elkaar in met smoorhete frasen. Een voorbeeld dat Nicola Conte het ook ingetogen kan aanpakken is 'All Gone'. Een traag tempo en een weinige inkleuring van het thema geven een erg serene sfeer waarin Lisa Bassenge een lage klaagzang aanheft, afgewisseld met weemoedige solo's van de sax. Het komt soms allemaal iets te bekend voor, maar laat dat de pret niet drukken.
Nicola Conte brengt met 'Other Directions' een warme, sferige plaat uit die zich fraai en gemakkelijk in de gehoorgang nestelt. Op menig nummer zullen er dansjes worden uitgevoerd en andere composities zullen het decor zijn van een gezellig etentje. Ook relax in de zetel zitten en genieten van de dertien muziekstukken behoort tot de opties.

Meer over Nicola Conte


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.