Old school! Dat is precies waar dit kwintet voor staat: rauwe, rotte en recht-voor-de-raapse black metal, meteen overgeheveld vanuit de begindagen maar met betere speltechniek dan grote voorbeelden Venom en Bathory. Niet alleen muzikaal gesproken kiest deze band er al sinds begin jaren negentig voor om de klassieke toer op te gaan, ook qua uitdossing is het behoorlijk traditioneel te noemen: spaarzame corpsepaint rond de ogen en vooral kilo's en kilo's leer en spikes. Hallelujah!

Het spreekt voor zich dat het opnameproces behoorlijk artisanaal verlopen is, wat niet betekent dat het stofzuigergeluid dat de oude albums van Darkthrone zo bijzonder kenmerkt, ook hier gehandhaafd werd, integendeel. Alle instrumenten zijn heel duidelijk hoorbaar en hebben een organische klank meegekregen. Met andere woorden: effecten, vrouwenzang of keyboards zijn ver weg gehouden van dit stelletje duivelsaanbidders. Drummer Peter Stjärnvind (ex-Entombed) houdt er mooi het tempo in en de gitaren laten als beloning daarvoor snedige en eenvoudige riffs botsen met ijle en duister overkomende melodielijnen. Dat geeft het geheel een authentiek naargeestige sfeer, precies wat de bedoeling was. Echt origineel qua songtitels is het allemaal niet, zo bevatten zes van de tien songs het woordje 'of', maar dat stoort niet. Immers, wie old school black metal zegt, verwacht titels als 'Infernal Flame of Destruction', 'Storm of the Reaper' en 'Gates of Damnation', dus dat zit allemaal snor. Hoewel de band reeds bestaat sinds 1990 is dit pas het vierde volledige album, dus echt productief kunnen de heren bezwaarlijk genoemd worden, maar dat toont weer aan dat commercieel succes nauwelijks iets is dat hen beroert. Stijlgewijs is er dan ook geen barst veranderd sinds de begindagen en dat kan zowel toegejuicht als verketterd worden. Maar eerlijk is eerlijk: in de stijl die Nifelheim belichaamt, behoren ze daadwerkelijk tot de beteren.

Voor wie maar geen genoeg krijgt van ranzige en eenvoudige black metal die toch het gitzwarte hart op de juiste plaats draagt is Nifelheim al lang geen onbekende meer. Meer zelfs, die horde zal reeds naar de platenboer gehold zijn om dit kleinood aan te schaffen. En wie kan hen ongelijk geven?

Meer over Nifelheim


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.