Nigel Kennedy is naast een begenadigd violist ook een extreem eclectisch muzikant in de zuivere zin van het woord. Hij leeft voor muziek, voor melodie, voor harmonie, voor expressie, voor frasering. De vraag of dit nu binnen het kader van de klassieke, de pop of de wereldmuziek is, is voor hem niet aan de orde. Hij absorbeert alle voor handen zijnde gegevens en creëert daaruit zijn een authentiek muzikaal kunstwerk. Deze cd is daar nog maar eens het bewijs van. 'East meets East' is echter niet enkel de verdienste van Nigel Kennedy. Hij wordt hier namelijk bijgestaan door de Kroke band, een driekoppig Pools gezelschap dat een nieuwe dimensie probeert te geven aan traditionele Joods-Poolse muziek en daar met dit project wonderwel in slagen.
Als je de cd op zet, is het niet echt merkbaar dat het hier gaat om een tijdelijk project van twee werelden met zeer verschillende achtergronden. Het lijkt alsof iedereen al jaren met elkaar samenspeelt. Het opzwepende eindresultaat loopt van heel traditioneel aandoende Jiddische melodieën over typische Balkandeuntjes tot stukken waarin Nigel Kennedy met een gedistordeerde elektrische viool beide voorgaande stijlen in een blender werpt om er een juweeltje uit te distilleren. Met een bezetting van contrabas, accordeon, altviool en viool, verrijkt met zang en percussie ligt de Slavische sfeer er metersdik op, prima zo. De muziek zelf bestaat uit eerder eenvoudige melodieën die in een strofe-refrein schema opgebouwd zijn. De ene keer worden de strofes door de stem van Natacha Atlas gezongen, maar meestal is de strofe het moment voor de muzikanten om een virtuoze variatie op het thema ten beste te geven. Tussen deze van structuur eerder eenvoudige volksmuziek zijn ook een aantal nummers waarin een thema quasi meditatief uitgesponnen wordt door de verschillende muzikanten en waar de strikte structuur ver te zoeken is. Door het gebruik van asymmetrische maatsoorten en de typische instrumentatie voelt de cd echter steeds door en door Oost-Europees aan.
Dat de gebrachte muziek inhoudelijk van hoogstaand niveau is, kan echter niet verdoezelen dat de wortels van veel van de gebrachte nummers eigenlijk liggen bij de traditionele Poolse feest- en de dansmuziek. Daartoe nodigt deze cd de luisteraar dan ook onverbloemd uit. Sta recht uit die stoel, geef je broer drie kussen en hup met de beentjes!

Meer over Nigel Kennedy and the Kroke Band


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.