George Evelyn aka Nightmares on Wax is niet meer aan zijn proefstuk toe. In de jaren negentig was de man uit Leeds verantwoordelijk voor de eerste rave-platen van het eiland. Daarna zorgde de cannabis voor meer rust in zijn hoofd en werd Nightmares on Wax (NoW) met een paar platen meteen een gevestigde waarde in de chill out of downtempo hiphop. Ook voor NoWs vijfde studioalbum, 'In a Space outta Sound', mag de luisteraar op de bank blijven liggen om zachtjes hoofdknikkend mee te genieten.

Er verschijnt waarschijnlijk een licht benevelde glimlach op het gezicht bij de eerste luisterbeurt. NoW presenteert een eenvoudig toegankelijke mix van soul, reggae, jazz en hiphop in een gladde productie. Dit is een gevarieerd album met verschillende klankkleuren, tempo's en melodie├źn. NoW haalde de mosterd vaak bij en uit de grote culturele stadssalade. Waar 'The Sweetest' en 'Flip Ya Lid' op Caribische reggaeritmes en dubby baslijnen steunen, draait 'Damn' als een slang rond een Perzisch bezwerend lijntje. 'Deepdown' klinkt met bossa novagitaartjes en conga's behoorlijk Braziliaans en 'African Pirates' spreekt voor zich. NoW bouwt zijn nummers eenvoudig op rond een soulvolle groove door instrumenten toe te voegen en weg te laten. Het is aardig om dit te volgen als luisteraar maar grote verrassingen zijn er niet. De luisteraar krijgt het behaaglijk warm van de langdurende tracks maar zal waarschijnlijk een paar keer versuffen. Niet alles blijft boeien, al mag je dat van een loungeplaat misschien per definitie niet vragen.

Toch zijn er redenen genoeg om de oren te blijven spitsen: de ijl vervormde synths boven de warme Rhodes in 'Passion', de benevelde zang in 'The Sweetest', de vet opgefokte synth-/trompetlijn van 'Pudpots' in je gezicht, de sexy soulstemmen van de vrouwen op 'Damn' en de zwoel solerende Rhodes op het lui funkende 'You Wish'. NoW heeft verschillende muzikanten uitgenodigd in zijn studio en die 'live' inbreng heeft zeker voor een meerwaarde gezorgd. Een volwassen plaat van een volwassen artiest.

Meer over Nightmares on Wax


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.