Doordat gitarist Blaine Cartwright zijn heil zocht in het stomende Nashville Pussy, bleef Nine Pound Hammer 8 jaar gehuld in stilte. Met de prachtige reünieplaat 'Kentucky Breakdown' wist de groep vorig jaar met weinig moeite snel opnieuw een ruime fanbasis aan te spreken. Hun vliegensvlugge vertolking van zogenaamde alt.country spreekt nog steeds een erg groot publiek aan, zoveel is duidelijk. Of die fans nu behoefte hebben aan een plaat die oude demo's uit de begin jaren '90 verzamelt, is natuurlijk nog maar de vraag (zeker wanneer het merendeel als definitief afgewerkt nummer op één der cd's van de groep is verschenen). Dat neemt niet weg dat 'Mulebite Deluxe' weer stevig van leer trekt. De rudimentaire opnamen die hier, naast drie nieuwe songs, gepresenteerd worden, blaken van kracht en energie en geven de op zich al ruwe muziek van Nine Pound Hammer net dat nóg vuiler tintje mee.

Ondanks het feit dat het meeste materiaal op deze plaat al vijftien jaar oud is, blijven de ingrediënten ervan stomend heet en actueel: met een speedversie van cowboyachtige rock'n'rollnummers, een smerige dosis redneck teksten en vette knipogen richting surf en psychobilly toont de band zijn smakelijke, eigenzinnige stijl. Met een schreeuwlelijke, brute stem slingert zanger Scott Luallen aanvankelijk wat meezingbare slogans in het rond. Naarmate deze plaat en ook de groep evolueert, wordt het gebrul echter ingewisseld voor meer fijnzinnige zang waarbij kreten en uitschieters gestolen worden van zowel Elvis als van swingende countrycrooners. Zo is de opgeklopte rockabilly van 'Surfabilly' niet meteen verrassend, maar wel erg leuk. De snedige en snelle gitaarsolo's van Nine Pound Hammer wringen zich door het schurend woestijnzand. Verder is het ondermeer in het razendsnelle 'Headbangin' Stockboy' vrolijk meezingen geblazen en zorgt de groep voor enkele grappige, zij het korte noten. Spijtig genoeg houdt 'Mulebite Deluxe' echter te weinig vast aan een homogene stijl. De ene keer lijkt het hier om een rechtdoor rock'n'rollende punkband te gaan, terwijl een volgend nummer het verfijnd countrygevoel van deze groep de bovenhand krijgt. Doordat het tempo natuurlijk erg hoog wordt gehouden, klinkt Nine Pound Hammer op vele van deze songs nogal inwisselbaar met andere streetpunkers. Covers als 'Dead Flowers' (Rolling Stones) of zelfs 'Radar Love' (Golden Earring) waarin de band zich goed laat gaan, zouden natuurlijk weer voor dat glimlachje moeten zorgen. Het versneld verkrachten van liedjes van een ander begint echter nogal afgezaagd te worden. Toch weet Nine Pound Hammer goed waar de klepel wél hangt. Zo getuigt het voortreffelijk rockend 'Folsom Prison Blues', geleend van hun held Johnny Cash. Verder zorgt de langzaam opbouwende countryblues-ballade 'Redneck Romance' voor een aangename verfrissing.

Het opzet van deze plaat blijft nogal vaag. Fans hebben meer dan de helft van de nummers van 'Mulebite Deluxe' reeds op hun andere Nine Pound Hammer cd's staan, terwijl niet-kenners veel beter weg zullen kunnen met die vorig jaar verschenen, honkvastere 'Kentucky Breakdown'. Hopelijk is dit geen voorbode van een nieuwe, achtjarige pauze voor deze groep, die toch als toonaangevend mag worden beschouwd in zijn genre.

Meer over Nine Pound Hammer


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.