Het Engelse duo Nizlopi bestaat uit zanger / gitarist / percussionist Luke Concannon en contrabassist / beatboxer John Parker. Muziek maken doen ze al zowat heel hun leven en hun van een fijne animatieclip voorziene nummer 'JCB' werd deze winter heel warm onthaald. 'Half These Songs are About You' is het eerste album dat ze uitbrengen en ook al staan majorlabels ongeduldig te trappelen voor hun deur, toch blijven ze hardnekkig onafhankelijk. Hun prettige popsongs wisselen eenvoudige, intieme liedjes af met uitgebreide arrangementen waarvoor ze kunnen rekenen op een grote schare vrienden.

Met 'Fine Story' krijgt deze plaat een funky inzet die af en toe zachtjes met strijkers wordt ingekleurd. De contrabas komt nu eens ronkend op de voorgrond, dan weer vervormd en knarsend tussen de beats gemixt. Nizlopi sprokkelt gretig in het Grote Boek der Genres en gooit moeiteloos folk, hiphop en Latijns-Amerikaanse invloeden door elkaar Die voorzien ze dan steevast van catchy melodieën. In 'Love Rage on' combineren ze een flamencogitaar met exotische percussie die ze kruiden met swingende blazers en een uitstekend getimede dynamiek. Liefde is een belangrijk thema maar ook Lukes kinderjaren passeren de revue, bijvoorbeeld in het ontwapenend kinderlijke 'JCB': "I'm Luke, I'm five and my dad's Bruce Lee / He drives me round in his JCB." In sommige nummers zitten fijne harmonische wendingen, die Concannon met zijn warme stem dan ook nog melodisch leuk oplost, andere tracks zijn dan weer volledig opgebouwd rond twee of drie akkoorden en kunnen vaak wat minder boeien. De meeste liedjes zijn volledig akoestisch en waar er toch wat elektronica insluipt plakt die steeds verantwoord in de collage en komt ze de opbouw ten goede.

'Half These Songs are About You' is een aangename plaat die echter geen grote brokken maakt. Alles blijft mooi binnen de lijntjes maar de afwisseling tussen ontroering en dansbaarheid, de sterke songs en de warme sound maken het een behoorlijk album. Jammer dat het doe-het-zelfkarakter moet uitdraaien in een cd-boekje waarin typfouten en dankwoordjes – juist datgene wat niemand leest – aan Jan en Alleman de teksten verdringen.

Meer over Nizlopi


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.