Etienne Richard, de oprichter van No Vibrato, is een ietwat vreemd figuur. Pas op 32-jarige leeftijd begint hij actief te musiceren en een paar jaar later zet hij al meteen de stap naar het professionele muzikantenbestaan. Met succes, want al gauw verschijnt hij naast o.a. de Belgische jazz-vedettes Jeroen Van Herzeele, Sal Larocca en Bart Defoort. In 1995 richt hij No Vibrato op, een collectief dat zowel in kwartet- als kwintetvorm optreedt en waarmee hij in 1997 'Cinq de Coeur' en in 1999 'Here and Now' opneemt. Naar aanleiding van de tiende verjaardag van No Vibrato wil Richard iedereen bedanken die de groep ooit ondersteunde. Samen met No Vibrato en enkele gastmuzikanten doet hij dat met de mooie boodschap 'You Are in My Song'.

No Vibrato staat voor propere, luchtige en enthousiaste mainstream jazz met een hoge toegankelijkheid. Naast bandleider en pianist Etienne Richard krijgen alle bandleden tijdens de zes nummers ruimschoots de tijd om hun ding te doen. Met drie nummers van rond de tien minuten kan dat ook niet anders. Ondanks het gevaar om daarbij in lange solo's te vervallen die nog nauwelijks bijdragen tot een geheel, blijven alle muzikanten mooi bij de les en knutselen uitgebalanceerde nummers in elkaar. Dynamische en vrolijke melodielijnen zijn voornamelijk terug te vinden in 'You Are in My Song', 'Neuf de Pâques', 'From Stivell to Coltrane' en 'A Lo Que Salga'. Uitgesproken melodische, beheerste en toegankelijke solo's worden afgewisseld met frisse en pittige basismelodieën, die steevast ondersteund worden door een swingende bas- en drumpartij. Twee stukken, 'Ours in The Sky' en 'Het Leven Is Mooi – Tribute to Bart Zegers' (opgedragen aan de inmiddels omgekomen eerste bassist van No Vibrato), zijn een stuk trager en breken de frivoliteit op een – spijtig genoeg – ietwat zagerige manier. Slechts één enkele keer schiet het enthousiasme door tot een huilende sax of een inspirerende creativiteit (zoals de wat folkachtige melodie en de schitterende sopraansaxinterventies in 'From Stivell to Coltrane' of de latino invloeden in 'A Lo Que Salga'), maar voor het overige geeft deze plaat weinig om heel actief mee te luisteren. Deze cd zorgt dan ook meer voor ideale achtergrondmuziek en zal zeker hoofden doen meeknikken en vingers doen meeknippen.

No Vibrato brengt mooie complexloze jazz die zeker het ontdekken waard is en door zijn frisse toegankelijkheid wellicht niet zal tegenvallen. Tijdens de solo's worden er weinig risico's genomen, wat bijgevolg maakt dat deze misschien wat in de achtergrond verzeild geraken. Maar plaats deze bij de leuke, ontspannende deuntjes die meteen uitnodigen om ze mee te fluiten en het resultaat is een voortreffelijk album.

Meer over No Vibrato & Guests


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.