Nobody (aka Elvin Estella) bracht eerder al twee album's uit op het gerespecteerde Ubiquity-label en werkte als dj meermaals samen met Scott Herren (de man achter Prefuse 73), maar tot op heden bleven zijn creatieve uitspattingen - in tegenstelling tot die van Herren - door het grote publiek onopgemerkt. Vreemd eigenlijk, want Estella's sonisch knip- en plakwerk leunt sterk aan bij de 'progressieve hiphop' van zijn gevierde collega. Ook hij rekt namelijk zijn geliefkoosd genre met plezier uit tot op een punt waar het nauwelijks nog herkenbaar is en het meer weg heeft van ambient, lounge of triphop. Hiphop staat de laatste jaren sowieso meer open voor muzikale kruisbestuivingen, maar Nobody gaat bij dergelijke studio-experimenten vaak verder dan men over het algemeen gewoon is. Niet enkel de traditionele geluiden of samples, maar ook de geijkte structuren en arrangementen moeten er regelmatig aan geloven. Estella weet daarbij niet altijd waar en wanneer hij op de rem moet gaan staan, zodat zijn songs soms dreigen te verglijden in richtingloos studiogefriemel.
De openingstrack van zijn recente langspeler 'And Everything Else' is in dat opzicht vrij klassiek qua instrumentatie en opbouw. 'The Coast Is Clear (For Fireworks)' opent met een vrolijk gefilterd gitaarloopje (dat eindeloos herhaald wordt), maar pikt elke paar maten een extra sample of laagje synth mee, om pas op zijn hoogtepunt uit te pakken met een stuwende hiphopbeat. Dit 'vertrouwde' opbouwen naar een climax, als ook de onderliggende loop van een luid juichend en applaudisserend publiek, zorgen ervoor dat de track iets zeer herkenbaars uitstraalt en bijna reflexmatig oppeppend werkt. Onmiddellijk hierna maakt de plaat echter een bizarre bocht van 180 graden met 'What is The Light?', een tergende, psychedelische cover van The Flaming Lips die op zijn beurt weer uitloopt in het broken beat-achtige 'Spin The Sun Rose'. Beide tracks maken gebruik van - voor het genre - bevreemdende vocalen, maar daar waar de eerste verzuipt in bombastische melodieën en harmonieën, ligt in de laatste (gelukkig) opnieuw de nadruk op het minutieus spelen met opgeknipte breakbeats en microsamples. Na een wat archetypische hiphopinterlude trekt Estella deze lijn door. 'Poor Angular Fellow' is een intrigerende samplecollage van gebroken slagwerkgeluiden, waarbij vooral de man's obsessie voor het stereobeeld mooi komt bovendrijven. Na het liefelijke 'Tilijem's Forest' laat Nobody zich pas helemaal gaan. 'You Can Know Her' klinkt organisch en technisch tegelijk, met het unieke, esoterische stemgeluid van gastvocaliste Mia Doi Todd in fel contrast met Nodody's ritmisch versnipperde drumtrack. Op 'Con Un Relampagne' mag de Mexicaanse rapper Xololanxinco zijn ding doen over een breed uitgesmeerde, gesyncopeerde Latijns-Amerikaanse beat, terwijl het vurige 'Wake Up And Smell The Millenium' doet vermoeden dat Estella een kopie van Dj Shadow's baanbrekende 'Entroducing' onder zijn hoofkussen had liggen toen hij dit nummer maakte. Ook Aziatische folkmuziek ontsnapt niet aan de man's sampler op 'Tori Oshi', een knap uitgebalanceerde triphoptrack die hij ineenstak met geestesvriend Herren. Om de cirkel rond te maken laat onze vriend op het einde van de cd achtereenvolgens nog een vreemd 60's rockintermezzo en een gitaargedreven chill-outnummertje passeren.
Al bij al is deze 'And Everthing Else' een flinke boterham op je bord. Nobody zit niet verlegen om een geluidsexperimentje meer of minder, wat resulteert in een collectie tracks die als geheel moeilijk te plaatsen zijn. Na enkele luisterbeurten voelt men zich als luisteraar al heel wat behaaglijker in de man's complexe muzikale wereld, maar dan nog blijven een aantal songs redelijk zwaar op de maag liggen. Hier en daar krijgt men zelfs het gevoel dat Estella geen zin had om bepaalde ideeën écht uit te werken en daarom maar snel een nieuw lanceerde. Wie houdt van experimentele hiphop, breakbeats en psychedelische geluidseffecten, zal zich met de hoofdtelefoon op het hoofd dubbel en dik vermaken op deze postmoderne trip. Zij die daarentegen op zoek zijn naar een fijn luisterplaatje zonder meer houden 'And Everything Else' best zo ver mogelijk van hun cd-speler.

Meer over Nobody


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.