Het Zweedse Nocturnal Rites is bijzonder regelmatig in het uitbrengen van platen. De band speelde reeds vijf langspelers vol met kwalitatief goede tot sterke melodieuze powermetal en op deze zesde is dat nauwelijks anders. De weg naar een breder publiek lijkt echter niet goed aangegeven, want Nocturnal Rites wist qua succes tot hiertoe weinig potten te breken.
Nochtans is 'New World Messiah' geen misselijk plaatje. De productie is uitermate degelijk en daardoor is elk detail goed te horen. Dat mag bij Nocturnal Rites ook wel, want de band gebruikt geregeld delicate keyboardpartijen om het geheel op te smukken en bij te vullen. Ook de gitaarstukken zijn degelijk opgebouwd en geven een mooie afwisseling tussen rechttoe rechtaan riffwerk en geschift solo-gepiel. De band heeft goed zijn oor te luisteren gelegd bij acts als Helloween. De opbouw van de nummers ligt vaak in het verlengde van die laatste: een potige basisriff en een lichthese zang werken naar meezingrefreinen die meestal meerstemmig ingezongen zijn. Tijdens de brug komt de obligate flitsende solo langs en vervolgens werkt de band via het refrein naar een einde toe. Daar is weinig mis mee want het vakmanschap straalt van de plaat af. Er valt dus genoeg te genieten voor iedereen die metal graag melodieus en geladen met stevige drumpartijen heeft. Er valt dan ook hoogstens één kanttekening te maken en dat is dat vakmanschap ten spijt, Nocturnal Rites niet bovenmatig opvalt. Toegegeven, de Zweden weten perfect hoe ze een goede song moeten pennen en er staan dan ook nergens afdankertjes of tegenvallende nummers op de schijf, maar er is weinig nieuws onder de zon. In het geval van Nocturnal Rites hoeft dat evenwel niet en valt er flink te genieten van nummers als het loodzware 'Awakening' (met bulldozerriff), of het poëtische en snelle 'Avalon'.
'New World Messiah' is een degelijke schijf, waar perfect gegeven wordt wat van Nocturnal Rites wordt verwacht: powermetal met gevoel en het hart op de juiste plaats. Mensen die op zoek zijn naar vernieuwing kunnen best weg blijven, want Nocturnal Rites hanteert enkel de regels uit het boekje. Gelukkig hebben ze die regels goed genoeg onder de knie om een aangename plaat in elkaar te boksen.

Meer over Nocturnal Rites


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.