Het Amerikaanse trio Nudge heeft reeds diepe tunnels gegraven in de ondergrondse muziekscène. Niet alleen hebben deze heren het met hun twee voorgaande platen reeds ver geschopt in het indietronicawereldje, maar een verleden in respectievelijk Jackie-O-Motherfucker, Fontanelle en Strategy laat zo ook zijn sporen na. Zo flirt dit trio met klassieke instrumenten en maakt het dubreggae die in real-time op zo'n manier elektronisch verknipt wordt, dat zelfs de consistentie het af en toe laat afweten. Zo is 'Cached' een geheel van negen ambienteske, avontuurlijke tracks die gelukkig zelden verglijden tot dissonant botsende klankpuzzels, maar wel op een erg creatieve en leuke manier passeren. 'Cached' is een fijne muzikale uitdaging.
Met als vertrekbasis melodieuze zang- en gitaarlijnen en heerlijke diepe dubritmen, benadert dit trio de kalmte zelve. De unieke transformaties en vooral het ver doorgedreven knip- en plakwerk glijden echter vaak ver weg van de oorspronkelijke basis. Erg gefragmenteerde klankcollages worden naderhand opgebouwd tot afwisselende partijen met een zweverige ambient-nasmaak. De meest vreemde geluiden en gevoelens komen hierbij aan bod. Zo beginnen 'Classic Mode' of het sublieme 'Dee Deet' vrij afgebakend met drum en melodie, maar glijden ze langzaam maar zeker weg tot vage geluidstapijten en onvoorspelbare sfeerimpressies. Doordat het livespel telkens in de muziek van Nudge blijft doorklinken, komt 'Cached' met al zijn bevreemdende elektronica toch erg humaan en organisch over en dat siert dit schijfje. Toegegeven, 'Standing on Hot Sidewalk' is met moeite nog muzikaal te noemen met zijn bizarre en abstracte knipsels. Gelukkig blijft de diepe bas vaak overeind, zoadat het akelig klinkende 'Parade', de ritmische funk van 'Remove Ya' of de afsluitende triphop 'No Come Back' heerlijk blijven voortkabbelen. Hoogtepunt is zonder twijfel het sublieme 'Blon', waarin heel veel elementen uit de oorspronkelijke dub weerklinken en dat met veel echo's lekker oeverloos blijft nazinderen.
Aan creativiteit en uitdaging heeft 'Cached' geen gebrek, aan consistentie en doorzichtigheid daarentegen des te meer. Nudge maakt klanken waarvoor nog geen woorden uitgevonden zijn. Deze plaat is een muzikale trip, een wandeling doorheen het abstracte land van dit trio en vooral een erg avontuurlijk geheel.

Meer over Nudge


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.