Overal wordt metal gemaakt, alleen zijn er sommige landen die een mens nooit met metal zou verbinden. Litouwen, bijvoorbeeld, waar Obtest vandaan komt. Nu kan het uiteraard zo zijn dat het Ijzeren Gordijn de metalen muziekindustrie een tijd onmogelijk of toch zeer moeilijk heeft gemaakt. Het is alleszins wel leuk om te weten dat er ook uit de Oosterse contreien vrij aardige metalbands komen, waaronder dit Obtest. Deze groep speelt een vorm van folk metal, maar dan zonder al te veel tierelantijntjes. Hun voornaamste link met het folkgedachtengoed zijn de teksten, die trouwens ook in hun moedertaal worden gezongen.

'Apeigos' ('rites') mag de dans openen en meteen zet Obtest de toon voor de komende negen nummers: de band gaat ervandoor aan een rotvaart. De drums ratelen en knetteren dat het een lieve lust is en vooral de dubbele basdrums worden geen seconde met rust gelaten. Het gitaarwerk is ook behoorlijk snel te noemen, waardoor het vermoeden rijst dat Obtest vroeger mogelijk eerder een soort black metal speelde. Hoe het ook zij, het black metalelement is zwaar afgezwakt ten voordele van eerder traditionele songpatronen en ook de zang is nauwelijks ruig te noemen. De teksten worden eerder gedeclameerd met een soort rauwe spreekstem, maar dat werkt wonderwel, ook al is de zang niet altijd even zuiver. Dat maakt allemaal deel uit van de charme, natuurlijk. Wat de band siert, is dat ze heel leuke melodieën weten te bedenken. Zo blijven de gitaarlijnen van het reeds vernoemde 'Apeigos' en van opvolger 'Vedlys' bijzonder lang hangen. Maar er is ook een keerzijde aan de medaille: de band varieert nauwelijks in tempo, maar blijft de hele tijd het gaspedaal intrappen. Dat zorgt er na een tijdje voor dat de nummers onderling op elkaar beginnen lijken. Op zich geen probleem, want dit is en blijft een vrij leuke schijf, maar een tikkeltje meer afwisseling had dit een echte sterke plaat gemaakt.

Obtest weet zich met 'Gyvybés Medis' mooi te profileren als een folk metalband met een aanpak die opvalt. Als ze nu in de toekomst meer tempowisselingen in de songs weten stoppen, is het plaatje helemaal compleet.

Meer over Obtest


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.