Opgelet: verwar Octet niet met Four Tet. Waar deze laatste band van Londenaar Kieran Hebden met veel clicks 'n' cuts al jarenlang zijn stempel drukt op de progressieve jazzelektronica scène, is Octet een duo uit Parijs dat kiest voor de meer popgerichte variant. Want één ding is een feit: beide bands lijken nogal verknocht te zijn aan laptopmuziek en er nog verdraaid goed mee overweg te kunnen ook! Ziehier dus 'Cash and Carry Songs', de debuutplaat van Octet waarop gekscherende anarchopop wordt gecombineerd met vlotte melodietjes en een stevige dosis gesofisticeerde elektronica.
Het hoogtepunt van deze bizarre combinatie ligt misschien wel in de opener 'Hey Bonus': een Beatleske triphop met een frisse beat en klavecimbel begeleiding. Dit nummer is in elk geval een vreemd benaderde, maar toch vlotte en opgewekte popsong. Zo staat deze plaat vol met warme, dromerige muziek die erg gebruiksvriendelijk is, maar toch ingewikkelde geluidspuzzels verbergt. 'Cash and Carry Songs' straalt vooral een zekere gemoedsrust uit, die bij moderne elektronicawizzards soms ver zoek is. In sommige nummers wordt de laptop zelfs even dichtgeklapt en ingeruild voor de akoestische gitaar, terwijl anderen uitschieters zijn van pure click 'n' cut elektronica. Loops en vreemde samples zijn op de achtergrond veelal wel aanwezig, maar worden nooit echt storend of opdringerig. Zo wordt het elektronische palet op '4/4 Walz' aangenaam verzacht door een akoestisch gitaartje en oversmeren ambientklanken al té experimentele digitale geluidspartijen. Dat levert een aangename rust op en zo worden zelfs verknipte momenten ('Anti-Champ Policy') met de mantel der liefde bedekt. Vooral muzikale structuur en songgevoeligheid zijn de sterke troef van dit Franse laptopduo, dat verder goochelt met aangename en verrassende geluiden. Drie nummers worden zelfs aangevuld met enkele gastzangers om te verworden tot aangename, lome dancetracks. Zo siert Suzanne Thoma naast het ritmeloze, sfeervolle 'Blind Repetition' ook het heerlijk zwoele 'Sneakers & Thong' op. Samen met de warme stem van Benjamin Diamond maakt ze een bescheiden danshitje dat enkele funksoul invloeden verbergt. Zo kan Octet allicht zowel click 'n' cutfreaks als een algemener muziekpubliek bekoren.
'Cash and Carry Songs' is een verzameling van onderhoudende, kindvriendelijke digitale popsongs. Even opletten voor iets dreigendere, korte intermezzo's zoals 'Brick-o-Lizer' die een minuutje durven kraken en piepen (net zoals de digitale metalchaos die als totaal overbodige bonustrack de plaat afsluit). Die maken gelukkig snel plaats voor die heerlijk relaxte en warme muziek die Octet verder zo mooi weet op te bouwen. Check it out!

Meer over Octet


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.