Wanneer een band het fiat krijgt van zowel Fenriz als Nocturno Culto van het illustere black metalgezelschap Darkthrone, valt er niet echt aan te twijfelen of men heeft hier te maken met een black metalband van het onzuiverste water. Het Duitse Old heeft lak aan trends en vernieuwing en presteert het zowaar om een album te creëren dat klinkt alsof het begin jaren negentig uit de koker van een Noors combo komt. Hoewel het dus naar hedendaagse standaarden wat oubollig kan klinken, is 'Down With the Nails' een heerlijk plaatje geworden.

Old doet echt alles op de traditionele manier. Een korte blik op de aliassen van de bandleden zegt al genoeg: wat te denken van Reaper of Doomhammer? Op productioneel vlak rammelt dit album aan alle kanten. De gitaren klinken niet alleen behoorlijk scherp maar evenaren tijdens de iets snellere passages vaak het geluid van een stevig ontwikkelde stofzuiger; de drums ratelen eerder dan ze beuken en de grove zang gaat gebukt onder een vettige laag ruis. Waar deze lofi aanpak bij veel mensen in het verkeerde keelgat zou kunnen schieten, werkt het bij Old wonderwel op charmante wijze. Het is haast aandoenlijk hoe de heren hun best doen om Darkthrone te evenaren. Tracks als 'Blood Skull', 'Empire in Flames' of 'Scream For Hell' mogen dan al zo vernieuwend zijn als warm water, toch gaat er een onweerstaanbare charme uit van dit vehikel. Onder de ruwe laag productionele onzuiverheden gaan een aantal messcherpe riffs schuil die zich op onweerstaanbare wijze een pad graven naar de cortex. Wanneer Reaper in het titelnummer 'Down With the Nails' krijst, valt het bijzonder moeilijk om niet meteen mee te kwelen. Doordat zowat elke gitaarpartij herhaald wordt tot er een hypnotiserend effect ontstaat, kruipt dit ongedierte onder de huid en blijft daar zitten als een teek met ambitie. Het maakt dit album er enkel aanstekelijker op.

Keyboards, vrouwenzang of duidelijke songs zijn niet te vinden op dit album, maar wie de oude sound en sfeer van black metal een warm hart toedraagt of verzot is op bands als Darkthrone, Celtic Frost, Venom of Sodom gaat aan Old een vette kluif hebben. Old staat met de pinnenbanden in de aanslag klaar om de gehoornde lof toe te zwaaien.

Meer over Old


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.