Omdat het niet altijd moet doorrazen, heeft het Britse kwaliteitslabel Rage Of Achilles een aantal zogenaamd zachtere metalbands aan haar rooster toegevoegd. Dat het woord zachter relatief is, bewijst Omnium Gatherum wel. Het is de vraag of melodische death metal ooit zacht is.
De band kan gemakshalve onder die noemer geplaatst worden. Nochtans is dat niet helemaal waar. Omnium Gatherum is niet volledig death, black of gothic te noemen en doet haar ding wars van trends. Het gothic-gedeelte zit voor een flink stuk in de teksten van Antii Filppu. Hij snijdt in nummers als 'Amor Tonight' of 'The Emptiness Of Spirit' nieuwe thema's aan voor death metal, zoals de liefde. Klinkt misschien een beetje vreemd voor een extreme band, maar Omnium Gatherum komt er mee weg zonder dat het pathetisch of lachwekkend klinkt. De fijne laag keyboards die als een nevel door de nummers vloeit heeft een gotische bijklank. Een beetje als bij een zwarte mis. Die keyboards geven ook een link met een band als In Flames. Die bewees al eerder dat zachte keyboards en flink doorhakken een goede combinatie vormen. En hakken doet Omnium Gatherum geregeld. De drums stuwen alles voort en men is niet te vies om regelmatig een snelle dubbele basdrum boven te halen. Het death metalaspect zit dan ook vooral hier. Het gitaarwerk van de tandem Vanhala-Pikka is snedig en gevarieerd. Solo's, loopjes of gewoon gortdroog doorbeuken; het kan allemaal. Zoals de meeste melodische doodseskaders kiest ook Omnium Gatherum doorgaans voor een stevige midtempo, afgewisseld met een meer slepende passage. Het is overigens niet geheel onbelangrijk dat dit Finnen zijn. Voor een of andere bizarre reden klinken Finse bands steevast anders dan hun Zweedse of Noorse kompanen. Het is heel moeilijk om te zeggen hoe anders ze klinken, maar Finnen vallen altijd op. Uit de verte lijkt Omnium Gatherum weg te hebben van de Zweedse Gothenburg-scene van melodische death metal als In Flames of Dark Tranquillity. De eigenzinnige draai die de Finnen aan hun muzikale exploten geven is een poging om het kostbare goed van een eigen gezicht te verkrijgen.
Deze band doet overduidelijk haar best om het genre wat meerwaarde te geven, maar staat nog niet helemaal op punt. Wat 'Spirits And August Light' duidelijk maakt is dat er flink wat vooruitgang mogelijk is. De kans is daarom vrij groot dat Omnium Gatherum zich de volgende keer naar voor schuift als een mededinger voor de titel 'uitstekende band'.

Meer over Omnium Gatherum


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.