Een aantal jaren geleden was België een bijzonder goede voedingsbodem voor hardcore- en punkbands in allerlei vormen en maten. De meest bekende zijtak van die industrie was de zogeheten H-8000 scène, die vooral getypeerd werd doordat de hardcore een stevige metaltoets bezat. Tegenwoordig is van die roemruchte H-8000 weinig overgebleven, maar One Fine Cast is een nieuwkomer die veel kenmerken van die stijl in zich meedraagt en zo een gooi doet naar wereldheerschappij.
Een heel aardig weetje is dat deze jonge band alles zelf in elkaar gebokst heeft. Dat is geen eenvoudige taak, maar in het huidige klimaat waar platenmaatschappijen veel minder snel bands tekenen is het natuurlijk een manier om de waren aan de luisteraar te brengen. Het is in elk geval nergens aan te merken dat 'Pride of Humility' het product is van thuisvlijt. Zowel vormgeving als geluid van deze mini zijn zeer professioneel. De muziek klinkt heel warm en heeft nergens last van de traditionele scherpte die opduikt bij eigen producties. Muzikaal gesproken speelt One Fine Cast zeer duidelijk hardcore die slechts heel weinig raakvlakken met metal heeft. De gitaarpartijen zitten strak en hebben regelmatig de 'polka'-versnellingen die typisch zijn aan deze stijl van gitaargeweld. Om toch nog enige voeling te bewaren met de H-8000 stijl zijn er wat snelle gitaarpartijen toegevoegd. Jammer genoeg passen die niet zo goed bij wat One Fine Cast merendeels uit de koker perst. Ook al zit het muzikaal heel mooi en netjes in elkaar, toch schort er nog één ding aan 'Pride of Humility' en dat is de zang. Die klinkt in vergelijking met de muziek veel te zwak en iel, wat een probleem is bij wel meer bands: ofwel is het eentonig geschreeuw ofwel te zwakke zang. One Fine Cast zou beter gediend zijn met weinig gepolijste zang die lekker schuurt.
'Pride of Humility' is in elk geval een mooi bewijs dat Belgische bands harde werkers zijn. Het eindresultaat mag er dan ook best wezen. Als de band nu enkel wat schaaft aan de zang (vooral wat zwaarder maken) dan zou het best kunnen dat One Fine Cast de voorlopers zijn van een nieuwe generatie Belgische hardcorebands.

Meer over One Fine Cast


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.