Het is ondertussen al tien jaar geleden dat de halfbroers Otis Cooper en ‘Shugg’ David ‘We Can Do Whatever’ opnamen. Door allerlei labelperikelen werd het album nooit uitgebracht en geraakten de opnames uiteindelijk verloren. Na wat blijkbaar een lange zoektocht is geweest, is het kleinood nu toch verkrijgbaar. De carrière van Otis & Shugg maakte sindsdien niet zo’n opgang, maar die van producer Raphael Saadiq des te meer. Hij mocht samenwerken iedereen die iets betekent in het genre, zoals Erykah Badu, Kelis of D’Angelo.
De sound van het album klinkt, zeker vandaag, nogal braaf en herkenbaar. Dat Saadiq 10 jaar geleden mee de blauwdruk van het genre vastlegde, is daar vast niet vreemd aan, maar dan nog valt het op dat het album in vergelijking met sommige hedendaagse producties nergens getuigt van grote experimenteerdrift. Laat dat de pret echter vooral niet drukken, want Otis & Shugg hebben genoeg in hun mars om dat goed te maken. De teksten hebben zelden veel om het lijf, maar voor wie houdt van lange vocalises, een mooie falset en harmonietjes is ‘We Can Do Whatever’ puur genieten.
De balans helt op dit album slechts een keer negatief door, maar doet dat helaas wel tijdens de openingstrack ‘Journey’. De R&B-clichés, -kitsch en -bombast zijn iets te nadrukkelijk aanwezig en het in echo gedrenkte refrein met strijkers en hoorns is van het goede teveel. Voor de rest heeft elk nummer wel zijn verslavend refrein, jazzy piano of catchy melodietje dat het onweerstaanbaar maakt. ‘Right On Track’ heeft een uitgepuurde begeleiding van piano en vingergeknip, waarop de zang mooi gearrangeerd is. ‘What Does It Take’ sluit nog het meest aan bij klassiekere soul en bevat enkele indrukwekkende vocale capriolen. ‘Fantasy’ kan dan weer verleiden door zijn funky gitaarlick. Zelfs tijdens ballads als ‘My Choice’ houden de broers de boel overeind. Weliswaar zijn niet alle 16 nummers even geïnspireerd. Zo heeft ‘My Choice’ een redelijk banale melodie en nauwelijks een uitwerking, maar die dipjes worden dus ruim gecompenseerd.
‘We Can Do Whatever’ is een vrij traditionele soulplaat waarin alle aandacht getrokken wordt door de zang. Raphael Saadiq levert naar gewoonte een brave, maar degelijke en vaak erg catchy begeleiding. Otis en Shugg kleuren netjes binnen de lijntjes, maar doen dat met erg veel virtuositeit.

Meer over Otis & Shugg


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.