Pat Gubler stond mee aan de basis van de folkrevival va de laatste jaren. Nochtans heeft hij niet echt op de populariteitsgolf van dat genre heeft meegesurft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Will Oldham, alias Bonnie 'Prince' Billy. Gubler laat zich niet door een rage sturen, maar neemt zijn tijd voor elk album, waardoor er vaak wat jaren tussen zijn releases zitten. Met het onderhuids experimentele 'The Well of Memory' gooide P.G. Six, het sextet rond Gubler, hoge ogen. De nieuweling 'Slightly Sorry' laat het experiment achterwege om te concentreren op de essentie van de songs.

De franjeloze aanpak van Pat Gubler's zestal komt in het openingsnummer al meteen duidelijk naar voren: 'Untitled Micro Mini' ontstaat uit een gestreken noot, die voortvloeit in een opgewekte gitaarriff, begeleid door tamboerijn en percussie. Zonder veel potten te breken kabbelt de opener voort in een luchtige sfeer. Voor zang is het nog even wachten tot de tweede track, waar de gitaren weer een prominente plaats innemen. Gubler zingt gevoelig en eerlijk, en hij treedt met zijn zang mooi in dialoog met zangeres Helen Rush. Gastzangeressen zijn troef op 'Slightly Sorry': Pat Gubler trommelde er drie op om zijn eigen zang te ondersteunen (geen slecht idee overigens). De muziek put uit folkinvloeden en laat die samenvloeien met americana- en country-elementen. Toch wordt de muziek niet door één stijl gedomineerd, P.G.Six blijft licht ongedefinieerd. Zo is 'The End of Winter' een pure folksong, maar komen tracks als 'Strange Messages' meer in de buurt van rustige, folky pop.

De no-nonsense aanpak van P.G. Six is geen slecht idee, maar in de praktijk blijft de groep met 'Slightly Sorry' wat al te veel op de vlakte. Het ontbreekt de plaat aan energie en aan echt sterke songs. De klank van de band is klassiek, maar gebalanceerd en passend en Gublers stem – hoewel soms wat weinig krachtig – is expressief en aangenaam. 'Slightly Sorry' is een plaat die er helaas toch niet in slaagt om een eigen gelaat te tonen en daardoor weet ze niet echt te boeien.

Meer over P.G.Six


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.