Metal, hardcore, punk – het geluid van de woede blijkt anno 2007 nog steeds onverteerbaar voor veel mensen. Songs zoals die van Palehorse (een metal-hardcorekwartet uit Connecticut) zal men daarom niet snel op de radio horen, zelfs niet op veel zelfverklaarde alternatieve zenders. Zonde, want op dit snoeiharde debuutalbum staan enkele niet te versmaden lappen old school teringherrie à la Ringworm en Hatebreed.

'Amongst the Flock' opent met het instrumentale 'St. Louis', een sfeervolle beginselverklaring die het terrein vrijmaakt voor een blinde demon die vanaf de titeltrack tot aan afsluiter 'Mayday' onaflatend zal beuken, scheuren en verwoesten. Zanger Vincent Calandra – 120 kilogram getatoeëerd vlees – klinkt net zoals hij eruit ziet: verpletterend. Zijn band ramt zich op nog geen half uur tijd een weg door de elf nummers, nagenoeg allemaal in dezelfde toonaard gebracht. Dit kan enerzijds een aangenaam debiliserend effect op de luisteraar hebben, maar de eendimensionaalheid geeft ook blijk van het gebrek aan fantasie en visie waar veel hardcorebands mee te kampen hebben. Wanneer een bepaald gedachtegoed primeert op de songs, levert dat immers zelden interessante muziek op. Palehorse kan echter rekenen op voldoende talent en ervaring om de verveling tegen te gaan: uitstekende tracks als 'Amongst the Flock' en 'Bleed the Sheep' zijn van het slag waarmee Metallica in hun vroege jaren de wereld veroverde. Sterker nog, zowel tekstueel als muzikaal wordt de grens tussen metal-hardcore en speedmetal hier zo vaag dat men zich kan afvragen waarom Palehorse zichzelf als een hardcore-gezelschap profileert. Tenslotte is er enkel uit de baseballcaps en shorts van de bandleden af te leiden dat hier nog hardcore-ethos in het spel is. Alle purisme terzijde mag echter gezegd worden dat klassenummers als het ontzagwekkende '1948' naar de gading van zowel headbangers als hardcore-liefhebbers zullen zijn.

Jammer genoeg is 'Amongst the Flock' in zijn geheel geen meesterwerk: buiten de hoger genoemde songs laat het album een vrij eenzijdige indruk na. De band lijkt erop gebrand te zijn een dichtgemetseld, bijna monotoon geluid neer te poten waar enkel het beste materiaal zijn voordeel mee kan doen. Wat meer melodische variatie past misschien niet meteen in het Palehorse-kraam, maar het zou van de volgende albums wellicht een interessantere luisterervaring kunnen maken.

Meer over Palehorse


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.