De Amerikaan Mark Nelson van Labraford gaat inmiddels al vier platen lang op een muzikale reis onder het pseudoniem Pan American. Hierbij combineert hij meer computergericht compositorisch werk met zijn fascinatie voor live geluiden van ondermeer bas, drum, trompet of hoorn. De titel van deze plaat doet alvast vermoeden dat de man niet meteen zal afkomen met drukke of chaotische geluidscombinaties. 'Quiet City' is veeleer een relaxte, maar enigszins mysterieuze geluidsreis.
De man legt alvast een zee van geduld aan de dag. Hij heeft er dan ook een kleine twee jaar over gedaan om met deze plaat naar buiten te treden. Dat weerspiegelt zich duidelijk ook in de muziek. Na een onbeduidend stilzwijgende ambientintro komt de plaat zeer langzaam (maar zeker) op gang in de onheilspellend zacht piepende stiltesymfonie 'Smallholding'. Ver weggetrokken, dof drumwerk geeft dit nummer een haast sjamanistische spirit die met mistige geluiden wordt overtrokken. Zonder de hoofdtelefoon gaat dan ook de helft van deze geluidstrip in het niets verloren. Ambient kent zijn hoogtepunt. In het al even minimalistische 'Wing' haalt de man zijn stem boven. Half narratief, half fluisterend zorgt Mark Nelson meer voor klanken dan woorden om zijn muziek te verrijken. Met nogal winderige vlagen, koeienbellen en piepende radiofrequenties op de achtergrond klinkt ook dit nummer erg hol en koel. Dat alles schept wel een prima geluidspalet om bijvoorbeeld op te vullen met rustgevende, ijle melodicamelodietjes. Meer diepgaande beluistering van deze plaat verhult echter nog veel meer. Zo valt het nauwelijks op dat ondermeer David Max Crawford (Wilco, Stereolab) of Steven Hess (Aluminium Group) zorgen voor akoestische gitaarpartijen of diep brommend baswerk. Buiten het duidelijke samenspel op 'Hall and Skylight' na durft dat zich echter nergens op de voorgrond te manifesteren en blijft Pan American zorgen voor een dromerig en meditatief landschap. Dit laatste nummer is dan ook een beetje een vreemde eend in de bijt en het vrij luidruchtige drumwerk ervan schudt de luisteraar plots wakker uit de eerder voorgeschotelde, zoete dromen. Geef dan toch maar dat lome, enigszins klassiek klinkende epos 'Retouch' waarbij een kabbelend keyboardspel het beekje schildert waarover het dubbel hoornspel van de heer Crawford melodieus mag drijven.
Pan American zorgt op heel deze plaat voor een heerlijk intiem, relaxt geluidsspel. De subtiel te ontdekken bijgeluiden of verscholen muzikale partijen op deze plaat toveren mooie, beeldende taferelen tevoorschijn. De snelle koper krijgt bij dit album dan ook een extra dvd'tje waarbij de visuele artieste Annie Feldmeier elk van deze acht nummers van klank- naar geluidsbeelden omschakelt. Laat dat samen een mooi audiovisueel kunstwerkje vormen over de schone, elementaire eenvoud des levens. Reuze.

Meer over Pan American


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.