Parov Stelar is niet meteen een naam die geassocieerd wordt met Oostenrijk. Toch blijkt Marcus Füreder, de dj en producer achter dit project, afkomstig uit Linz. De man begeeft zich met dit vreemd genaamde project in het wereldje van de zogenaamde nu-jazz. Soulvolle vrouwenzangen, vlotte breaks en een stevig popgehalte maken van 'Shine' een leuk, zij het weinig opzichtig plaatje. Met enkele knipogen richting lente zou het voor dit derde plaatje van Parov Stelar echter nog wel goed kunnen komen.
Parov Stelar maakt het soort muziek dat heerlijk onopvallend blijft: een beetje jazz, een beetje elektronica, veel vrouw en sfeer en wat breakbeats of triphopritmen. Melodieën zijn leuk, maar niet apart en arrangementen zijn erg weelderig en dromerig. Wat heeft 'Shine' dan voor speciaals te bieden? Volstrekt niets, en dat is juist de kracht van dit project: de grote ongedwongenheid die van dit plaatje uitgaat. Aandachtig bestuderen mag, maar hoeft absoluut niet. Genieten is toegestaan, maar geen noodzaak. Wie wil, kan zich ergeren aan de soms nogal gemakzuchtige manier waarop piano en blazers mee in het rijtje moeten lopen of het gebrek aan tandenbijters, maar ook hier zijn voldoende tegenargumenten voor te vinden. Zo bevat 'Tango Muerte' wel degelijk dat hip accentje dankzij een leuk, eenvoudig pianothema dat zich afzet tegen een opklimmende, enigszins dreigend ritme. Daar tegenover staat dan weer een tenenkrullende tekst als "we will shine / we will shine / we will fligh so high". Verder heeft Parov Stelar wel het talent om een mooi gelaagde songstructuur in elkaar te steken, maar duidelijk niet de beste producerkwaliteiten in zich om alles ook netjes uit te balanceren. Zo durven ritmen wat goedkoop klinken en wordt een weinig temperamentvol mondharmonicaspel helemaal vooraan geplaatst in 'Your Fire', terwijl de dubbende basgroove spijtig genoeg naar de achtergrond verdwijnt. De klok is er, de klepel niet. Een leuke afwisseling van nummers, wat gefriemel met diep echoënde effectjes, onschuldige hiphop- of soulinvloeden en fijne melodieën staan echter ten gunste van 'Shine'. Probeer in dat geval maar eens om niet te glimlachen bij een pittig en smakelijk hiphopnummer als 'Lost in Amsterdam'.
Wat Parov Stelar op 'Shine' doet is helemaal niet nieuw, laat staan wereldschokkend: deze plaat klinkt gewoon leuk. Kwade geesten vinden allicht voldoende redenen om de cd als goedkope copycat van tal van triphop- of loungeprojecten af te schilderen, maar wie wordt daar nu in hemelsnaam beter van? Misschien bij deze toch een tip voor de volgende langspeler: probeer het eens met een andere producer.

Meer over Parov Stelar


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.