"Het kan verkeren," zei een wijs man ooit en dat gaat helemaal op voor de Amerikaanse doom-peetvaders Pentagram. Ook al bestaat dit combo al sinds begin jaren zeventig, de grote doorbraak is er nooit gekomen. De laatste tijd begint echter de interesse in Pentagram te groeien, niet in het minst omdat bands als Cathedral niet onder stoelen of banken steken dat deze heren een grote inspiratiebron vormen. 'First Daze Here Too' is natuurlijk het vervolg op 'First Daze Here' en bevat voornamelijk onuitgegeven of bijzonder moeilijk verkrijgbaar materiaal dat nu dankzij Relapse een nieuwe kans krijgt.

Geluidstechnisch gezien staan de beste uitvoeringen van Pentagrams 'klassiekers' op de vorige editie, want deze dubbelaar focust zich vooral op obscure live-registraties, demo-opnames of licht herwerkte nummers, waardoor de geluidskwaliteit niet altijd optimaal is. Dat hoeft echter niemand tegen te houden om Pentagram te ontdekken, want wie eenmaal deze jongens hoort spelen begrijpt meteen dat deze songs veel meer verdienen dan obscure vermeldingen in de annalen van de rockgeschiedenis. Pentagram hanteert ruwweg dezelfde formule als Black Sabbath indertijd, maar heeft met Bobby Liebling wel een veel grotere zanger dan Ozzy in de gelederen. De heerlijk rondronkende gitaren, pompende baslijnen en oerdrums roepen perfect de tijdsgeest van vroeger op en geven mooi aan waar al die huidige stoner- en doombands de mosterd hebben gehaald. Pentagram is echter altijd gefnuikt door stom toeval of foute keuzes in het verleden. Wie immers nummers als 'When the Screams Come' of het beangstigende 'Be Forewarned' beluistert zal zelfs in deze krakkemikkige versies de pure kracht horen weerklinken die deze songs bezitten. De soms gebrekkige opnames zorgen er echter waarschijnlijk ook voor dat 'First Daze Here Too' vooral in de smaak zal vallen bij mensen die Pentagram reeds kennen en smaken. Voor de oningewijden is 'First Daze Here' immers een veel handiger en makkelijker verteerbare instap.

Voor een interessante duik in de genealogie van stonerrock, doom, fuzzmetal en aanverwanten blijkt eens te meer dat Pentagram, naast Black Sabbath of Blue Cheer, een onontbeerlijke band is. 'First Daze Here Too' laat dat in al zijn ruw gebolsterde pracht mooi duidelijk worden.

Meer over Pentagram


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.