Als de jeugd vergeten is dat België een roemrucht verleden heeft in de underground wavescène, dan zal het niet aan Perverted gelegen hebben. Aan de vooravond van een kwarteeuw bestaan toont de bende uit Nieuwekerken zich nog alive and kickin. Meer nog, de jongens hebben zich een frontvrouw toegeëigend en brengen op het fantastische My First Johnny Weissmuller-label een elpeetje uit waarop vier nieuwe songs en twee covers de kroon spannen.

Daarmee is meteen een belangrijk woord gevallen. Van de spanning en intrigerende verhouding tussen elektronica en duister gitaargeweld van Perverted valt anno 2008 nog weinig te merken. De 'nieuwe' Perverted bedient zich van psychedelische gitaarpop waarin vooral de hoge, heldere zang van 2M domineert. Althans, zo kan men vermoeden, want dit plaatje opent met nogal een magere, kale skaversie van Thin Lizzy's 'The Boys Are Back in Town'. Gelukkig weet de band zich spoedig te herpakken met een doldraaiend, snedig 'Sonic Tideland' (met een knipoog naar Sonic Youth). Helaas zijn de resterende nummers om warm noch koud van te worden. 'Throw the Grit' bevat een stevige vocale uitbouw en sterk snaarwerk, maar geen overtuigende basismelodie. 'Geiserland' is een haarzuivere, in het Zweeds gezongen ballade die traag voorbij sluipt en komaf maakt met het ruige karakter van dit schijfje. Dan doet rockbitch-afsluiter 'Mad Lee' het even beter, hoewel ook hier iets meer ritmische afwisseling welkom was geweest. De enige echt onfeilbare track is 'Nude as the News', het schitterend Cat Power-nummer dat een extra onheilspellend trekje meerkijgt dankzij de ontdubbelde stem van 2M. Vreemd genoeg is dit ook het nummer waarin de gitaar juist het minst uitgesproken is.

Peverted bewijst het: oude rotten slijten niet. Oubollig klinkt de band in elk geval bijlange nog niet. Van een grootse wederopstanding is echter ook evenmin sprake. Meer nog, wanneer afstand wordt genomen van de voorgeschiedenis van deze band is er met 'Spuma Lupi' bitter weinig nieuws onder de zon. Hou het maar gewoon op een leuke voorbode van wat komende winter hopelijk een mooie 25ste verjaardag wordt.
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.