Het Amsterdamse hiphopduo Pete Philly and Perquisite gooiden hoge ogen in 2005 met 'Mind.State' dat een volwassen geluid bracht waarin snedige beats opgesmukt werden met elementen uit de jazz, house en soul wereld. Sindsdien bleef het echter stil rond het duo. Met dit remixalbum willen ze de ongedurige fans nog even zoet houden tot het volgende album. Het stel vertoeft heden ten dage in een mooie omgeving en kon dan ook rekenen op de steun van bekende producers als C-mon & Kypski, Bugz in the Attic-dj Seji, Darin G. of Laidback Luke. Op zich is er niet echt een wezenlijk verschil met het originele album, maar in het algemeen onderscheidt 'ReMindstate' zich door zijn energie.

Een al te originele aanpak kan weinig remixers verweten worden, integendeel. Crackman herwerkte 'Motivated', maar blijft erg dicht bij de laid-backsfeer van het origineel. De beat blijft nagenoeg identiek, op wat koeienbellen en zulks meer na. Hij doet wel leuke dingen met de ijle zang. Tijdens de rap vormen de neuriënde stemmen van het origineel een mooie tweede stem om vervolgens ook terug te komen als een echt refrein, maar al bij al: niets nieuws onder de zon.
De lome sfeer blijft enkele nummers hangen totdat C-mon & Kypski de luisteraar opwarmen voor het groffere werk. Met stevige, diepe bassen en een scherpe old-school drum bouwen ze een krachtige onderlaag op voor de harde raps in 'Respect'. Het refrein ontploft met vlammende gitaren en vettige synths. Hier en daar komt er een portie reggae en ragga in met vrolijke gitaarakkoordjes tegen de tijd of ragga-raps.
Echt exploderen doet 'Remindstate' pas met Laidback Luke's versie van 'Cocksure'. Hij is de enige die voor een radicale aanpak koos. Het oorspronkelijke nummer had al iets housy in zich en had een stevige up-tempo, maar Laidback Luke gaat ineens voor extremen. De oorspronkelijke breakbeat wordt vervangen door een zwaar pompende 4/4 beat en krachtige zuigende bassen. Een dikke zes minuten komen de housesynths af en aan en volgt de ene climax na de andere. De agressieve raps van Pete Philly komen nog kwader over op dit bed van slapeloze beats.
Sommige remixes komen niet echt los van het origineel, maar geven het wel een frisse beurt en laten het zelfs steviger klinken dan het origineel. Neem bijvoorbeeld 'Conflicted' dat aangepakt werd door Metrople Orchestra. Ook deze mannen blijven heel dicht bij de bron, maar laten die steviger en nieuwer klinken. Het nummer bewaart het oorspronkelijke pianothemaatje dat zich wellustig wentelt in een zuiderse latinatmosfeer. De beat en rap blijven eveneens identiek, al wordt de beat nu door iets krachtigere drums verzorgt. De grootste troef van dit nummer zijn de frisse arrangementen die een stevige boost geven aan het nummer. Een zwierig salsathema in violen en blazers banen de weg vrij voor de rap en in het refrein zwellen lange akkoorden fladderend op en vullen de rap mooi op.

De gebruiksaanwijzingen voor deze plaat komen best van Pete Philly zelf: "'ReMindstate' is voor alle mensen die niet doen aan vinyl, maar wel al die exclusieve remixen willen hebben. Het is gewoon een tof project tussendoor." 'ReMindstate' is een knap geproducet en gevarieerd album dat hier en daar erg leuke bewerkingen van het origineel heeft, maar ook zeker niet onmisbaar is in de platenkast.

Meer over Pete Philly & Perquisite


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.