Wie Peter, Björn en John niet beter kent, zal vermoeden dat het hier om een eendagsvlieg gaat die twee jaar geleden een leuk fluitdeuntje heeft bedacht dat het goed deed bij tal van tv-commercials (en allicht de nodige inkomsten genereerde). Opvolger 'Seaside Rock' maakt echter volledig komaf met de popstatus van deze Zweedse jongelingen. Vergeet immers niet dat vooral het opkloppend trommeltje en de heerlijk droge zang monsterhit 'Young Folks' net zo sterk maakten. Een gezonde experimenteerdrift zit dit trio dus in het bloed en de belofte van een plaat zonder gefluit of zang wordt hier helemaal ingevuld. De cd is bijgevolg een leuke speeltuin waarin elektronica en folkinstrumenten met elkaar flirten.

Poëzie op krautrock, seks voor kabouters, peutertuin-punk en helemaal niets van dat alles: 'Seaside Rock' doet zijn uiterste best om zichzelf moeilijk te laten omschrijven. Dit is een smakelijke glimlach en een schop tegen de benen van al wie conventioneel denkt. Een blokfluit (deze is dus wel toegestaan) die het thema weergeeft van de psychedelische postrockserenade 'Needles and Pills'? Moet kunnen. Tegelijkertijd klinkt dit alles met een speelse ongecompliceerdheid die enkel Zweden lijken te produceren. Commerciële zelfmoord heeft hier ruimte gemaakt voor ongebreidelde creativiteit, die zich vertaalt in een soort van eindeloos boeiende ambient-sfeerreis. Verwacht geen overloos geneuzel of gemurmel. Hoewel, ook dat is niet helemaal waar. 'Next Stop Bjursele' is – net als twee soortgenoten – voorzien van een onverstaanbare Zweed die een verhaaltje over het leven aan zee komt vertellen (vandaar de titel van de cd): intrigerend en geheel onbelangrijk. Met een frivool, Morricone-achtig mondharmonicadeuntje als afsluiter lijken de makers van dit schijfje alleszins goed voor een langdurige opname in het gekhuis.

Om zichzelf muzikaal niet al te veel vast te pinnen, steken Peter, Björn en John hier muzikaal wel op een heel bijzondere manier van wal. 'Seaside Rock' (met zeker geen klemtoon op 'rock') zou zelfs een aardige aanwinst kunnen betekenen voor het repertoire van de notoire Scandinavische ambient-poëet Biosphere. Maar in tegenstelling tot die laatste blaakt deze sfeerprent echter van jeugdige levenslust. Razend benieuwd dus waarheen de volgende muzikale trein van dit trio zal rijden.

Meer over Peter, Bjorn and John


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.