Vier tracks, meer heeft dit ensemble met deze 2 topmuzikanten niet nodig om een volledige en sierlijke cd te maken. Aangevuld met onder meer tabla speler Trilok Gurtu, bassist / producer Bill Laswell en enkele andere muzikanten toveren meester saxofonist Pharoah Sanders en afrojazz trompettist Graham Haynes een mooie ambienteske plaat tevoorschijn. Steeds baserend op het rustige ritme van een hartslag en vrij improviserend passeert langzaam een exotische, lang uitgesponnen jazztrip.
Met ritmesectie en percussie die op-en afdeinen en het toch wel vrij centraal staande baswerk van Bill Laswell die de nummers de nodige uitgesponnen drive blijft geven, is 'With a Heartbeat' één boeiend en bloeiend klankspektakel. Enkel de virtuositeit en het uitermate sterk en hoekig improviseerspel van de tenorsax van Pharoah Sanders durft soms al eens de pan uit te swingen. Op deze drukkere sessiemomenten wordt de plaat heel even net iets te zwaar en experimenteel. Gelukkig weet dit gezelschap toch perfect de balans te bewaren tussen ontspannen, ingetogen muziek en complexe, moeilijker toegankelijke jazz. Hoewel de eerste twee tracks zo goed als inwisselbaar zijn omdat ze vanuit een zelfde basis vertrekken (namelijk, het ritme van een hartslag), zijn ze toch net variërend genoeg door de verrijkende inbreng van keyboard, elektrische sitar, fluit of zelfs de stem van Trilok Gurtu. Enkel het percussie – zang intermezzo 'Alankara' (wat zoveel betekent als "het kloppen van het hart") is even iets totaal anders en met haar Indisch, bezwerend karakter nogal rommelig en moeilijk te vatten. Afsluiter 'Gamaka' begint met de elektronische sitar van Nicky Skopelitis en is een kwartier durende ambienteske soundscape om opnieuw heerlijk diep in weg te zinken.
'With a Heartbeat' is een plaat die haar titel alle eer aandoet en, wegens haar basisritme, een klein uurtje heerlijke rust brengt. Desondanks een paar hevigere impressies is deze cd tegelijkertijd relaxerend, romantisch en ijzig mooi. Wereldklasse!!!

Meer over Pharoah Sanders / Graham Haynes


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.