Het Franse viertal Phoenix roept op haar 2de plaat gemengde gevoelens op. De band brengt vlotte pop met een lichte indie inslag en best wat 60's invloeden. De fijne en aangename muziek die ze maakt, slaagt er op de één of andere manier in om slechts zeer langzaam binnen te sijpelen waardoor 'Alphabetical' aanvankelijk een nogal ééntonige, moeilijk toegankelijke plaat lijkt.
Phoenix presenteert op dit schijfje 10 zomerse popnummers die variëren van aangenaam ingetogen wiegliedjes ('Love for Granted') tot opgewekt dansbare lentemuziek ('Everything is Everything'). Dankzij vaak tegendraadse ritmen of gitaarriffs, een originele (vaak aan triphop gerelateerde) drumpercussie en songstructuren met veel afwisseling door intermezzo's of climaxen, staat elk liedje mooi overeind. Toch wringt er duidelijk iets aan 'Alphabetical'. Of het nu die Notwist achtige stem is van Thomas Mars die in al haar eentonigheid begint te vervelen of het feit dat alle nummers net iets te lang lijken te duren om een echte vaart in deze plaat te houden..., na een vijftal liedjes lijkt de chemie van Phoenix dan plots doorbroken. Hoewel dit schijfje er ingaat als zoete koek en nog een goed gevoel durft achter te laten ook, slaagt Phoenix er echter nergens in om te blijven hangen of een herkenbaar gevoel op te roepen. De band brengt veel meer dan hap-slik muziek, maar slaagt er minder in om daar echt mee te overtuigen (getuige bijvoorbeeld de opgeklopte drumsolo waarmee 'Victim of Crime' eindigt). Door een gebrek aan dynamiek en overredingskracht begint 'Alphabetical' ten langen leste nogal geeuwerig te worden. "Holding on together I / try to set the night on fire" : een poging die duidelijk op niets uitloopt.
Een bonusvideo over het ontstaan van deze plaat met vroege demo's en studiomateriaal brengt al niet veel meer inzicht (de schijf blijkt zo "copy controlled" te zijn, dat zij bijna nergens afspeelbaar is, typisch ...). Deze 4 jongens lijken het muzikale ei wel in zich te hebben, maar het is duidelijk nog niet meteen uitgebroed. Of slaagt Phoenix er nu in om met zijn roesverwekkende muziek zo te benevelen, dat het hier gewoon om een erg leuk popplaatje gaat?

Meer over Phoenix


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.