Dit achtste album van Piano Magic zou wel eens het laatste kunnen zijn, waarschuwt de perstekst. Meteen is duidelijk dat het inderdaad moeilijke tijden zijn voor deze Britse groep. Na hun breuk met 4AD brachten ze deze 'The Troubled Sleep of' uit bij het onbekende Spaanse label Green Ufos. "Out of season / Out of sight", zingt frontman Glen Johnson in de openingstrack en dat zal niet zonder reden zijn.
Naar eigen zeggen heeft Piano Magic zijn wortels in de jaren '80 bij groepen als This Mortal Coil en My Bloody Valentine. Deze eightiesinvloeden blijken vooral uit de atmosferische, zweverige sound en zorgvuldig uitgesponnen klanktapijten. In grote mate zijn de synthesizers die Glen Johnson ook voor deze plaat nog eens van stal haalde hiervoor verantwoordelijk. Echter niet voor deuntjes à la Enola Gay, wel voor een sfeerrijke laag synthesizergeluiden die meestal tot de achtergrond beperkt blijven. Een andere element van dit dromerige groepsgeluid is het gitaarspel van Franck Alba, die met veel delay en reverb een erg zweverig gitaargeluid creëert. De lieflijke stem van gastzangeres Angele David-Guillou, die samen met Johnson de zangpartijen op zich neemt, past hier goed bij. Het geheel doet episch-filmisch aan – Piano Magic componeerde dan ook al eerder de soundtrack voor de Spaanse film 'Son de Mar' – en neigt met zijn instrumentale stukken naar postrock, weliswaar zonder de dynamiek en climaxen van dit genre. Zo wordt 'Luxembourg Gardens' helemaal gedragen door deze atmosferische sound en een gevoel van nostalgie – Piano Magic beweert soundtracks te maken bij herinneringen – maar heeft het als nummer te weinig om het lijf en kan het de luisteraar maar moeilijk beroeren.
Jammer genoeg is dit typerend voor de hele cd. Het is opvallend dat precies de nummers waarin Glen Johnson variaties aanbrengt in de statische sound, zoals electronicabeats in het uitstekende openingsnummer 'Saint Marie' of hevig drumwerk in 'Speed the Road, Rush the Lights', weten te overtuigen. Het probleem is dat er op 'The Troubled Sleep of' teveel nummers staan die mooi klinken, maar snel dreigen te vervelen en onderling inwisselbaar zijn. Het eindresultaat is dan ook een degelijk album met een leuke sound en een aantal goede nummers, maar dat een portie dynamiek en originaliteit mist.

Meer over Piano Magic


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.