Het derde album van Picastro, de indierockband uit de Canadese grootstad Toronto, doet wederom bevreemdend aan. Kijk naar de hoes, waarop twee gezichten in elkaar overgaan, en je weet dat 'Whore Luck' geen feel-good plaat is. Liz Hysen, de singer-songwriter achter de groep, gebruikt haar stem als belangrijkste middel om haar muziek nog desolater te laten klinken. De plaat beklijft door de weemoedige sfeer, die dankzij een uitgekiend instrumentarium helemaal tot zijn recht komt. Zoals op de vorige albums zijn de songs gebaseerd op akoestische gitaar en een uitslaande cimbaal, maar cello en piano of orgel eisen regelmatig een prominente rol op.

Op die manier begint 'Whore Luck' niet alleen melancholisch, maar ook melodisch. Door cello te combineren met piano, klinken 'Hortur' en 'Friend of Mine' luchtig en speels. Een zinsnede als "You are uncomfortable for making me safe" neemt echter elk gevoel van gemoedsrust weg. Niet dat die er al was na een tekst als "I'm left because I'm never leaving/And I don't want the things I have/I make plans to relieve myself/Feeling good and looking bad" in 'Hortur'. Op andere momenten zingt Hysen quasi onverstaanbaar. Het maakt deel uit van een laagje vaagheid dat over de nummers heengelegd lijkt en er, zeker naar het einde van 'Whore Luck' toe, de scherpe kantjes van wegneemt. Daar kunnen de stevige gitaarplukken in 'Towtruck' en 'Stair Keeper' niets tegen inbrengen. Integendeel, de laatste track, met Xiu Xiu-man Jamie Stewart als boegbeeld van opperste tristesse, zal voor velen als eentonig overkomen. En deprimerend, want de cover van 'An Older Lover, Etc' van The Fall doet Stewarts reputatie alle eer aan.

Toch is het jammer dat 'Whore Luck' op het einde niet meer het niveau haalt van verzorgde en uitgebouwde nummers als 'Hortur' en 'Friend of Mine'. Misschien was de inspiratie of het geduld op, in elk geval kon de afwerking van deze uitstekend gestarte plaat beter. Los daarvan blijft het een album dat haar kracht haalt uit het succesvol creëren van een beklijvende sfeer.

Meer over Picastro


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.