Filip Gheysen, oprichter van het glasvocht label, zorgt onder de naam Picturesque voor de derde cd die dit kleine label uitbrengt. Dit album bevat zeven titelloze tracks, hier gemakshalve met I t.e.m. VII aangeroepen, vol indringende noise- en andere geluiden.
Vooral 'I' is perfect als soundtrack bij een of ander zwaar psychologisch experiment. Golvende ruis zorgt voor een meditatief effect, terwijl een sterker wordende, rechtlijnige ruis steeds meer de aandacht vraagt en het meditatief karakter tegengaat. Na een kort maar krachtig onweer dat zichzelf steeds overtreft, wordt alles volledig vernieuwd. Lange spanningsbogen lopen in elkaar over om plaats te maken voor een industrieel geluid en uiteindelijk licht gezoem. De rust die dat gezoem op het eerste gezicht uitstraalt is slechts schijn. Geregeld komen scherpe, onverwachte geluiden door de achtergrond snijden. De laatste vier minuten van 'I' worden op een bedje van iets vliegtuigmotorachtig buisklokken geïntroduceerd als aanloop naar de volgende track. Zoals de buisklokken al aankondigen, is 'II' een melodieuzer nummer. In het eerste deel hebben de klokken het nog voor het zeggen. Daarna komen heuse pianoakkoorden het geheel iets lichter maken. Dat stuk mag gerust langdradig worden genoemd. Het continu herhalen brengt uiteindelijk vooral verveling. 'III' lijkt van opzet en structuur meer op 'I', maar dan met lichtere synthklanken. Die maken echter niet dezelfde diepe indruk als het geruis in 'I'. Pas na het hotsend en botsend openbloeien van 'IV' is er weer echte noise in 'V'. Helaas ontbreekt ook hier de indringende, duistere sfeer. Die komt wel terug wanneer Gheysen voor 'VI' vervormde, begrafenisachtige orgelklanken bovenhaalt. De interfererende tonen maken indruk, al is de sfeer eerder hoopgevend dan duister. Dat laatste wordt nog versterkt door de lichte beat die op het einde zowaar durft te verschijnen. Ook in 'VII' weet Gheysen met langgerekte synthesizerklanken de juiste spanning op te wekken.
Het is jammer dat dit plaatje niet heel de tijd de grote intensiteit van het begin kan volhouden. Toch is dit plaatje de moeite waard voor wie even tijd heeft om aandachtig te luisteren.

Meer over Picturesque


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.