Het ontstaan en de opkomst van de hobo is onlosmakelijk verbonden met Lodewijk XIV en de muzikale wereld die hij rond zich liet bouwen. Pas rond de helft van de zeventiende eeuw maakte de schalmei, die aan het hof enkel dienst deed als militair instrument, plaats voor een zachter, subtieler instrument. Dankzij de families Hotteterres en Philidor ontwikkelde de barokhobo zich zo dat hij door Jean-Baptiste Lully als volwaardig instrument in de hofmuziek werd binnengesmokkeld. Het was echter wachten op Pierre Philidor tot een hoboïst tot de binnenste muzikale kring, de 'Chambre du Roi', werd toegelaten.

De gebrachte suites werden gepubliceerd in 1717, niet lang na de dood van de Zonnekoning. De eerste en de laatste suite zijn voor één hobo en basso continuo. De drie andere zijn voor twee hobo's, maar enkel de middelste wordt eveneens door basso continuo begeleidt. Antoine Torunczyk en Alfredo Bernardini trachten met deze opname Philidors suites zo waarheidsgetrouw mogelijk te reconstrueren, niet alleen in de stemming, maar ook in de concrete uitvoering. Het opvallendst komt dit laatste tot uiting in de agressieve toonverbuigingen (een soort groot uitgevallen vibrato) die de heren af en toe toepassen. Philidor zou die expliciet vragen in zijn partituren, maar het is een techniek die men niet meteen in barokmuziek verwacht. Het expressief effect is echter onmiskenbaar en biedt zonder twijfel een meerwaarde.

Ook de meer gangbare muzikale parameters zijn uiterst verzorgd. Met een gevarieerde articulatie en een mooie sfeerschepping van zowel de trage als de snelle delen, kunnen de muzikanten heel de opname blijven boeien. De belangrijkste troef is echter de schitterende klank die de twee hobo's tevoorschijn toveren. De begeleidende tekst zegt dat ze 'tegelijk fluweel en briljant' klinken en dat is een passende omschrijving. Het fluwele laat toe om in de trage passages intens en ontroerend samen te klinken, terwijl in de levendige passages het briljante de bovenhand neemt en voor extra pit zorgt. Dankzij dit wonderlijk samenklinken hebben de suites voor twee hobo's duidelijk meer te bieden dan de solosuites, maar door de zorg en het vakmanschap van de uitvoerders is heel de opname meer dan de moeite waard.

Meer over Pierre Danican Philidor


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.