De ep 'Faut Pas Confondre' is de eerste officiële release van de Schaarbeekse rapper Pitcho sinds zijn cd 'Regarde Comment' uit 2003. Ook op de muziekpodia was de man enige maanden minder te vinden wegens activiteiten in de theaterwereld. Of de doorbraak nu iets verder zal reiken dan met zijn debuutcd valt af te wachten, al moet het de man en zijn producers Le Saint en Soulfinger meegegeven worden dat ze deur voor veel luisteraars laten openstaan. Met vlot lopende en licht verteerbare producties waar regelmaat primeert op verrassingen ambiëren ze duidelijk geen status in de galerij van de hiphopvernieuwers. Dit ontbreken van één of andere expliciete muzikale profilering en het overwegend zachte en hoogstens midtempo geluid maakt deze ep echter wel toegankelijk voor het r&b publiek.
Bovendien is Pitcho nog steeds niet de man om verbaal virtuoos of opvallende macho uit de hoek te komen. Zijn beheerste rapritme versterkt het genietbare van deze opname, iets waarin de gastbijdrages van Original Uman en Rival geen grote breuken aanbrengen. Alleen de tussenkomst van Kennedy in 'Prisonniet de Quartier' laat even wat meer aandringende raps horen.
De meeste nummers op 'Faut Pas Confondre' zijn opgebouwd uit synthesizer- of andere kunstmatige klankjes. In de single 'Le Monde de Demain' vertaalt zich dit – samen met de net zwaardere, drum 'n' bass-achtige baslijn en Pitcho's even wat ijlere stem – in een donkerder geluid met een waarschuwende ondertoon. De op basis van de muziek misschien te verwachten dreigende tekst blijft echter uit. Voor Pitcho is de wereld immers aan "ons" en negativisme en gangstergewauwel zijn sowieso niet aan hem besteed. Wanneer het klankbeeld in 'Prisonnier de Quartier' wat voller wordt, met lang aangehouden synthetische geluiden, gaat de muziek dan heel wat commerciëler klinken en verdwijnt het donkere.
Deze lijn wordt nog verder doorgetrokken in de tracks waar andere geluiden het pallet komen verrijken, hoewel van een echte kleurenpracht nooit sprake is. Gekoppeld aan de levende (live gespeelde?) baslijnen van deze nummers wordt de muziek zo veel opener en meer uitnodigend. Een zacht, lichtjes funky gitaartje fleurt de titeltrack op en in 'Ensemble on Fera la Fête' komt de zon dan echt door met een soulgetinte blazersample en vlot tingelende geluiden. Van echt funk is hier echter nog een sprake, daarvoor is de track te aaibaar.
'Faut pas Confondre' is een vlot hiphopschijfje dat zowel hiphopgetrouwen als muzikaal zachter georiënteerde zielen zal kunnen bekoren. Bovendien glinstert de muziek een beetje, alleen is die glans slechts afkomstig van een dun laagje chroom. Iets te dun om muzikaal echt gensters te. Dat maakt de muziek er niet minder genietbaar op, maar wel minder boeiend voor de naar speciale prikkels zoekende muziekliefhebber.

Meer over Pitcho


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.