Het Belgische PN (Portie Nootjes) ontstond als een hardcoreband die openstond voor vele invloeden als metal, emo en punkrock. Die voorliefde bleek onder andere uit 'Romance' en 'Our Pitiful Paradise'. Na de release van die laatste speelden PN in de zomer van 2000 op Pukkelpop, waar ze een goede ontvangst kregen van honderden hardcorefans. Na hun laatste studioalbum 'the Art of Being We' en de liveplaat van hun optreden te Hasselt, 'Live at the MOD', brengen PN nu 'Through Satin Veils Gropes Desire' uit, hun vijfde langspeler. Die wordt beschreven als 'post-emo-hardcore op z'n meest intense niveau', maar wat is dit nu in mensentaal?

Het opmerkelijkste aan 'Through Satin Veils Gropes Desire' is dat er meer kalme nummers zijn en dat de harde, die trager zijn dan voorheen, meer kalme passages hebben gekregen. Dat betekent echter niet dat de band aan hardheid heeft moeten inboeten: 'Givin' Up On Routine' opent de plaat stevig met de afwisselende screams en heldere vocalen van zanger Johan begeleid door ruige distortiongitaren over groovy drums. Verder zorgen nummers als 'Circle of Promises' en 'Cleaning Up Is Taking All of You' ook voor dat smaakvolle recept. De trage, sfeervolle kant van de groep komt onder andere tot uiting op het fantastisch melodieuze 'Fighting Shadow of the Past', het klagerige maar toch pakkende 'Frozen Intentions' en de tweede helft van afsluiter 'Control, Explore... Reject'. Op dat nummer wordt een kalme tokkelende gitaar naar het einde vergezeld door zachte elektronica en de zweverige hoge nootjes van een tweede gitaar.

PN heeft enerzijds zin voor vooruitgang en is niet bang van experimenteren, dat is duidelijk. De richting waarin deze band gaat, is anderzijds niet zo duidelijk. Maar feit is wel dat het gelijke aandeel aan hardheid en zachtheid gelukt is in een sprankelende en pakkende mengeling van (post)hardcore, emo en metal.

Meer over PN


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.