Het kan niet eenvoudig zijn: als hechte band een decennium lang op de bühne staan, vervolgens tien jaar lang uitdoven en dan plots onthoofd worden. Gitarist Pig Champion (ofte Tom Roberts) van Poison Idea heeft met zijn 250kg vorige winter niet gehaald. Dat verklaart meteen de titel van de cd. De man voelde zijn einde aankomen en heeft zijn medemuzikanten, zonder het feitelijke motief te verklappen, dertien jaar na de vorige release aangespoord om opnieuw een plaat te maken. 'Latest Will and Testament' getuigt dan ook van een energiestoot waarin de band opnieuw even strak, bitsig en fel overkomt dan vroeger.

Poison Idea stamt af uit de tijd dat punk nog punk was. Het Amerikaanse vijftal mocht zichzelf letterlijk zwaarste hardcoreband ooit noemen en beukte vanaf begin jaren '80 met een heuse wall of sound tegen alles wat naar maatschappelijk onrecht rook. Bij de nieuwe plaat is die aanklacht wat geüpdatet. "I don't understand these Jihad wars / I never sent my god to beat up yours" is natuurlijk niet mis te verstaan. De tien uptempo rock'n'roll punknummers van dit schijfje wentelen zich telkens rond één vaste, solide riff. Razendsnel roffelende drums, zware metalgitaren op speed en de luid roepende zang van Jerry A. vormen een lawaaierig geheel waar de feitelijke melodie soms vaag in doorschijnt. Zo kan een nummer als 'Kill the Messenger' enkel omschreven worden als pure, ruwe energie. Een schichtige gitaarsolo of een kletterende drum-en baspartij kunnen soms even het getier van de frontman doorbreken, maar van enige werkelijke adempauze is gedurende een half uur nauwelijks sprake. 'Novelty' neemt aanvankelijk wel wat gas terug met een marcherende bas, maar al spoedig versnelt het tempo om wederom een overdonderend nummer neer te zetten. 'Jihad Love' is met zijn typische on-the-road gitaarrif en zijn 'ooh ooh' refrein dan misschien niet de meest originele vondst, maar zijn tekstuele lading is, zoals hierboven aangegeven, des te explicieter en meer hedendaags. Als kers op de taart heeft de groep met 'Fake' een cynisch hardcore-anthem neergepend waarin de eigen –met veel alcohol overgoten- levensstijl zowel verheerlijkt als bespot wordt.

Helaas heeft Poison Idea zich veel te laat opnieuw uitgevonden. 'Latest Will and Testament' eindigt met verve een hoofdstuk in de geschiedenis van de hardcorepunk. De geschreven linernotes van wijlen Pig Champion spreken boekdelen: "Remember that punks are the old farts of today and old farts stink the worst." Laat deze plaat toepasselijk uitgegeven zijn op het Duitse Farewell Records. Punk is niet dood, maar duidelijk wel aan het uitsterven.

Meer over Poison Idea


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.