Muziek loopt als een nerf door het leven van Mac McCaughan. Naast het medezeggenschap over het succesvolle Merge Records, dat fameuze kleppers als The Arcade Fire, M. Ward of Lambchop herbergt, is de Amerikaan zanger van het momenteel op rust zijnde Superchunk, die begin jaren 90 deel uitmaakten van de kiemen van de hedendaagse alternatieve muziek. Portastatic, oorspronkelijk slechts een zijproject van McCaughan, heeft al meer dan een dozijn platen in zijn stal. Sinds 'Bright Ideas' uit 2005 is Portastatic een officiële groep, 'Be Still Please' probeert daar een goed vervolg aan te breien.

De erfenis van Superchunk wordt aangevuld met de ervaring van McCaughan als creator van soundtracks (van de film 'Who Loves the Sun?'): gevoelige, trage orchestraties met violen die hun partituur van The Arcade Fire geleend hebben spelen ten dans met een al even breekbare stem. Hierin zit wel het gevaar om weg te glijden in een al te emotioneel straatje, goed gedoseerd past de factor emotie wonderwel in de grotere muziekpuzzel. Op zichzelf staand en met een kale bezetting blijft er niet veel meer over, maar omgeven door fijnzinnige, goed omlijnde en afgewerkte arrangementen en dito instrumentatie werpt het geheel zich op naar een aangename luisterbeurt. Af en toe breekt de kadans van het gezapige tempo door nummers die korte, krachtige hitjes genoemd kunnen worden. 'Sour Shores' doet denken aan de Beach Boys door de harmonieuze zang, terwijl 'I'm in Love (with Arthur Dove)' een onvervalst rockpareltje is dat zich mooi in het midden van het album nestelt , misschien om de aandacht van de luisteraar erbij te houden. Echter: het is niet de gitaar die de toon zet maar het huwelijk van getalenteerd en intelligent songwriterschap met invloeden van groepen waar McCaughan als Merge-kopman zeer dicht bij kan staan. Een voordeel dat van een man met vele métiers ook een succesvol en gewijd artiest heeft gemaakt.

Portastatic lijkt eindelijk in de schijnwerpers gestapt te zijn nadat het zolang met termen als "zijproject" of "experiment" heeft geschermd. Met 'Be Still Please' wordt dat een volledig terechte beslissing, de vraag resteert of Portastatic nog meer boven zichzelf kan uitgroeien.

Meer over Portastatic


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.