Voor het onstaan van Praveen Sharma's liefde voor elektronische muziek, moeten we al helemaal terug naar zijn tienerjaren. Met een scholing in klassieke piano en een fascinatie voor de synthetische sound van de jaren '80 als bagage geraakt hij op jonge leeftijd betrokken in de locale dance-scene, waar hij de smaak voor elektronisch speelgoed helemaal te pakken krijgt. Na zijn High School trekt Praveen Sharma richting Londen om er een opleiding aan de gerenommeerde School for Audio Engineering te volgen. Ter plaatse besluit hij het maken van dansmuziek te laten voor wat het is en stort zich op meer experimentele elektronische muziek. Terug in de States sprokkelt hij in platenwinkels en opnamestudio's de ervaringen bijeen om zijn eerste plaat bijeen te boksen: 'Backed By Spirits'.
'Backed By Spirits' is een typisch soundscape-album: uitgesponnen en vliegerige elektronische melodielijnen die een soort audiovisueel landschap bij de luisteraar willen oproepen. Binnen dit genre maakt Praveen zich verdienstelijk door de verscheidenheid aan instrumenten die hij gebruikt om deze driedimensionele sferen neer te zetten. Elektronische en gesamplede live-instrumenten vormen samen een muzikale gelaagdheid die met de ogen toe zonder problemen het gewenste resultaat oplevert. Zo opent de overture 'A Sad Sad Day' met hoge, trillende en vervormde orgeltonen die als een ontluikende ochtendzon een grijze, slepende wintermorgen te lijf gaan. Een dartel gebroken marimba-akkoord breekt daarbij de repetitieve melancholie die in het nummer de toon zet. 'Float', 'Haze' en 'Melody', de titels als bijsluiter voor de muzikale interpretatie, gaan verder op dit vliegerige elan, met in het laatste nummer meer ambientachtige gebroken ritmes die ook op een DJ Shadow album zouden passen. Ook 'Real Memories' past met de elektronische bubbels en belletjes, samples feeërieke vrouwenstemmen en een rustig, eenvoudig ritme perfect in dit plaatje.
Het best kan dit album samengevat worden door de spanning die het opbouwt tussen logge dramatiek en hoopvolle frivoliteit. Door de uitgesproken extremen is 'Cecilia's Fruit' hier een mooi voorbeeld van. Met een lange intro wordt de melancholische, slaperige, maar toch hoopvolle sfeer van de eerste tracks gebroken. Trage, demonische geestgeluiden en dito diepe synthesizer voicings scheppen een sombere sfeer die pas halfweg het nummer weer met een vrolijke baslijn en een fris ritme wordt omgebogen.
'Backed By Spirits' brengt veertig minuten etherische muziek die zo voorbij schieten, het ene nummer nauwelijks van het ander te onderscheiden. Praveen brengt daarbij kwaliteit zonder meer. De nummers zijn stuk voor stuk volle composities met een breed pallet instrumenten die maken dat dit album nooit begint te vervelen, maar dat het ook nooit verast. Het valt dus te betwijfelen of dit album zich dan ook daadwerkelijk een plaatsje tussen grote namen als Autechre of Boards of Canada kan veroveren.

Meer over Praveen


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.