Het befaamde elektronicalabel Warp (Aphex Twin, Boards of Canada, Plaid, enz.) moet wel even vreemd opgekeken hebben toen ze Prefuse 73, alias Scott Herren, om een EP vroegen om de nieuwe plaat 'One Word Extinguisher' kracht bij te zetten. Hij leverde namelijk zomaar eventjes 23 nummers af. Enkel het eerste nummer is specifiek als singel bedoeld. De rest zijn korte (ideeën voor) nummers die zich in de loop der jaren opgestapeld hebben in het geheugen van Scott Herrens computer. Weggooien vond Prefuse 73 zonde, zie hier het resultaat.
Het eerste 'Suite for the Ways Things Change' combineert prachtig geknipte stemmetjes, klarinetten en drums met onverwachtse ritmewisselingen en een rockend interludium met piano. Geen hapklare, maar wel een zeer smakelijke brok samplegenialiteit. Het volgende 'Tel Aviv's Gravel Toothbrush' is ruwer met een verknipte gitaar in overdrive plus hiphopbeat. In 'I Got No Time for Rearviews' en 'Sao Paulo Arkansas' neemt de zeer vervormde elektronische klavecimbel, ook al veelvuldig aanwezig op 'One Word Extuingisher', de hoofdrol. Wat volgt is een reeks leuke hiphopbeats, maar echt verrijkend zijn 'Dubs the Don't Match', 'Martinique Was My Girl' en 'I can't Get My Eyes Off' niet echt. Gelukkig moet Scott Herren dit ook beseft hebben, want langer dan anderhalve minuut duren de liedjes niet. 'Whisper in My Ear to Tell Me You Hate Me' en 'Coming Into Something Better' zijn dan weer schoolvoorbeelden van wat Prefuse 73 met stemsamples kan doen. 'One for the Crime Scene, a Bullet for Your Time' en 'Vikings Invade the Mediterranean but Don't Leave' zijn uitgewerktere ideeën met een volwaardige melodie. Helemaal weggestoken op het einde zit 'Druim Machine, Cello, Headwrap', het eigenlijke topnummer van de plaat. Vijf en halve minuut wordt de luisteraar getrakteerd op een luie hiphopbeat vergezeld van een repetitief, virtueel cellokwartet. Schitterend.
Als volwaardige CD kan 'Extinguished: Outtakes' niet doorgaan, maar een EP kan dit ook niet genoemd worden. Het is meer een bonte verzameling van ongelooflijk inventieve ideeën voor nummers met twee prachtige, volwaardige nummers.

Meer over Prefuse 73


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.