Een mens kan alleen maar respect hebben voor Dave Grohl. Niet allen drumde hij op een paar essentiële platen van de jaren negentig (Nirvana), ook weet hij met de Foo Fighters gigantische successen te boeken. Hij is bovendien niet te beroerd om even in te springen bij andere bands (Queens Of The Stone Age). En daarenboven is hij een grote metalfan, wat al eens vergeten wordt.
Daarom dat Dave Grohl dit Probot in het leven heeft geroepen als een eerbetoon aan zijn muzikale helden uit de extreme sector. Duizendpoot Grohl is niet voor één gat te vangen en heeft op deze plaat alle instrumenten ingespeeld en alle songs geschreven. Enkel een solo hier en daar en de vocalen heeft hij aan anderen overgelaten. Die anderen zijn niet van de minsten, overigens. Het feest begint al met opener 'Centuries Of Sin', waar Cronos van black metalpioniers Venom met zijn karakteristieke rauwe stem en rollende 'r' zijn gal mag spuien over een headbangfestijn. Waarlijk een opener om 'U!' tegen te zeggen. Wat Max Cavalera van Soulfly en voorheen Sepultura uithaalt op 'Red War' is ook niet van de poes. De junglekreten en dito drums zwepen elk mens op tot razernij en dwingen iedereen om bij wijze van spreken in de bomen te kruipen om de aap uit te hangen. Wat altijd leuk is. Eerste single 'Shake Your Blood' is een Motörhead-song van het zuiverste water. Een lekker rock 'n' roll-tempo, een vunzig klinkende bas en het hese gegrom van de Lemster zelve. Ideaal om te beluisteren bij een stevige pint. 'Access Babylon' en 'Silent Spring' zijn misschien iets minder met net te veel hardcore/punk, maar 'Ice Cold Man' met Lee Dorrian (Cathedral) is wederom een topper. Loodzwaar en angstaanjagend traag, met daarboven de bezweringen van Dorrian.
Het leuke aan Probot is dat elk nummer op maat is geschreven van de vocalist. Daardoor ontstaat er misschien stijlonvastheid, maar het is duidelijk dat Grohl verschillende aspecten van de metalwereld op deze manier in het voetlicht plaatst. En het is de uitgelezen kans om metal aan een breder publiek voor te stellen en serieus te worden genomen, wat een immense taak is. Het spreekt alleen maar in het voordeel van Dave Grohl, want met dit Probot verdient hij ieders respect. En het is nog een goeie plaat ook!

Meer over Probot


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.