Technisch hoogstaand klinken en toch voldoende aandacht schenken aan goede songwriting is iets wat te weinig technical death metalbands doen. Het uit Tasmanië - een deelstaat van Australië - afkomstige Psycroptic bewees met de voorgangers van ‘The Inherited Repression’ dat het wel kan. Of op basis van dit nieuwe album Psycroptic hun leiderspositie nog kan behouden na het verschijnen van een ontelbaar aantal nieuwe technische bands is echter een groot vraagteken.
Al vanaf de veelbelovende opener ‘Carries Of The Plague’ wordt het duidelijk dat de vijfde worp van de band opnieuw geen gemakkelijke hap is. De complexe muziek swingt van de ene tempowisseling naar de andere en de onnavolgbare composities eisen een luisteraar zijn volledige aandacht. Heerlijke breaks zorgen dat alles interessant blijft en opzwepende, indrukwekkende gitaarriffs kleuren de nummers in. Terwijl de vorige zanger angstaanjagende, gevarieerde vocalen bracht zijn deze ingewisseld voor een brulstrot die meer neigt naar metalcore in plaats van death metal, een ongelukkige keuze. Gelukkig zijn de typerende wervelwind-achtige gitaarriffs, alle kanten uitgaande drums en groovy ondersteunende baslijnen nog aanwezig, zij het met een minder zwaar geluid. De snelheid wordt lager gehouden en de focus ligt meer op samenspel dan op razernij, een verandering die op zich niet slecht is maar toch een minder boeiende plaat opgeleverd heeft. Het zware, rauwe kantje is volledig verdwenen en alles mist de smerigheid dat het in 2003 verschenen sterke album ‘The Scepter Of The Ancients’ had. Nummers als ‘Forward to Submission’, afsluiter ‘The Sleepers Have Awoken’ en ‘Euphorinasia’, dat door een akoestisch flamencostuk wordt ingezet, tonen aan dat Psycroptic nog altijd heer en meester is wanneer het om gitaarlijnen gaat. Tijdens ‘The Throne of Kings’ en ‘Become The Cult’ wordt er op sommige momenten nog eens goed doorgebeukt, wat wel vaker had mogen gebeuren.
‘The Inherited Repression’ is een teleurstellend album van uitzonderlijk goede muzikanten. Hopelijk wordt er gewerkt aan de monotone zang en zal alles weer wat dynamischer klinken. Voorlopig zal Psycroptic de troon moeten afstaan aan nieuwere technische bands zoals Obscura en het recent doorgebroken Illogicist.

Meer over Psycroptic


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.