Maar zelden komt men een band tegen van wie de naam niet alleen klinkt als een klok, maar tegelijkertijd ook de muzikale lading volledig dekt. Punish Yourself is evenwel zo'n groep. Na 'Feuer Tanz System' (1998) en 'Disco Flesh: Warp 99' (2001) pakt het vijftal andermaal uit met een studioalbum waarvan de titel al even weinig aan de verbeelding overlaat als de groepsnaam. Punish Yourself maakt geen geheim van zijn obsessies: blacklights, futuristsche lederen outfits, sex, drugs en techno-rock&roll, daar draait het bij deze mensen om.
Bij onze zuiderburen heeft de band zich al een stevige live-reputatie bijeengespeeld, maar ondanks een flink aantal concerten in Engeland, Zwitzerland, Spanje, Portugal, Nederland en België lukte het tot nu toe niet echt om ook in het buitenland een voet aan de grond te krijgen. Met de nieuwe langspeler 'Sexplosive Locomotive' zou hier wel eens verandering in kunnen komen, want het is veruit het meest professionele, coherente werk van de groep tot nu toe. De basisingrediënten zijn nog steeds dezelfde: moordende industrialgitaren ('Primitive'), hardcore drilboorbeats ('Gimme Cocaine'), repetitieve technomelodiën ('See You Later Alligator') en een stortvloed aan obscene lyrics ('Gay Boys in Bondage'). Hier en daar waagt de groep zich aan volledige songteksten ('Holy Trinh Thi'), maar over het algemeen blijft het bij het vertrouwde sloganesk gebrul. Daar waar er op vorige releases echter nog vaak een flinke dosis ranzigheid en chaos aanwezig was, koos de groep ditmaal duidelijk voor een strakker, meer 'professioneel' geluid. Met succes, want de opgekuiste arrangementen en de uitgekiende productie doen de band inderdaad een pak volwassener klinken. Deze kleine koerswijziging zorgt er jammer genoeg ook voor dat de eens zo gedurfde, brute combinatie van dance- en industrialelementen hier en daar begint te neigen naar berekende, eenvormige oppervlakkigheid. Tracks die er wél onmiddelijk tussenuit springen zijn 'CNN War' en 'U.S.D. (we are ready)', niet toevallig twee vlammende anti-Amerikaanse tirades waarin net dat ietsje meer diepgang en 'edge' aanwezig is. Punish Yourself doet nog steeds zeer hard z'n best om anticommercieel en subversief over te komen, maar ruikt op 'Sexplosive Locomotive' net iets te veel naar standaardisatie en fastfood om nog langer als gevaarlijk of revolutionair bestempeld te worden.
Vernieuwend kan je deze plaat dus niet noemen. Krankzinnig energetisch, beukend en duivels efficiënt, dat wel. Het internationale succes van onze eigen Lords of Acid bewijst bovendien dat dit soort catchy 'headbangmuziek voor beatfreaks' zeer veel (jonge) mensen aanspreekt. Probeer deze gestoorde, cynische bende dus zeker eens live aan het werk te zien. De bijgeleverde videoclip laat immers vermoeden dat ze op het podium nog niets van hun fluorescerende wilde haren verloren zijn. Are u ready?

Meer over Punish Yourself


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.