Punkfunk but not as you know it. Het drietal Q And Not U evolueerde de laatste vijf jaar van rechtlijnige hardcore tot avontuurlijke, meer naar pop overhellende klanken zonder daarbij hun roots te verloochenen. Op 'Power' worden verrassend funky gitaren gecombineerd met vlijmscherpe punk en een heel deel nummers klinkt soms zelfs dansbaar. Door zich weg te draaien van de traditionele Amerikaanse gitaarondergrond zet de band zich direct in de voorhoede van de interessante rockbands.
De verwijzingen naar The Rapture en Franz Ferdinand zullen niet van de lucht zijn, maar het trio uit Washington mikt gelukkig noch op de dansvloer noch op de hitparade. Minimale funky riffs volgen elkaar in sneltempo op terwijl de catchy hoge stemmen van de twee frontmannen direct alle aandacht opeisen. Het gitaarwerk is steeds inventief en afwisselend maar wel vaak razendsnel. Tijdens het luchtige 'Throw Back Your Head' kan er weer even worden ademgehaald, maar daarna gaat het tempo weer de hoogte in. De falsettokelen die te pas en te onpas worden opengegooid zijn niet overal even effectief maar geven de songs wel een heel fris karakter. Het Dischord-label grossiert al twintig jaar in pijlsnelle punkrock en Q And Not U lijkt te willen breken met die traditie door invloeden uit dance en pop in hun mix te gooien. De synthesizers en keyboards zullen een heel deel punkfans afschrikken maar mensen met een open geest zullen hier alleen maar extra plezier aan beleven. Op tekstueel gebied malen de drie niet om een politiek (anti-Bush) statement meer of minder, maar die lijken door de poppy melodieën van iets minder belang. Opener 'Wonderful People' lijkt de perfectie fusie tussen punk en funk zonder te verzanden in één eentonige baslijn waar The Rapture hele cd's mee vult. 'Beautiful Beats' legt de nadruk nog meer op de dansbare kant van de groep en is daarom direct een hoogtepunt. Maar dit blijft in de eerste plaats nog steeds een rockgroep met punkroots, alleen wordt er hier een heel deel verder gekeken dan de klassieke drie punkakkoorden. De plaat verteert gemakkelijk dankzij de compacte songs, sommige composities hadden zelfs iets langer mogen zijn, de verslavende hooks doen niet zelden naar de repeat-knop grijpen en doen besluiten dat dit één van de betere gitaarplaten van 2004 is. Benieuwd of de groep live even spannend is als op cd.
Q And Not U is een combo om in de gaten te houden, ver weg van het hip geteisem uit New York kon de groep rustig aan een eigen geluid timmeren dat nog steeds steunt op punk maar volop van andere walletjes eet. 'Power' is met zijn vele stijlwisselingen een gevarieerde plaat geworden die meerdere keren na mekaar kan worden gedraaid zonder te vervelen.

Meer over Q And Not U


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.