Ze zullen het er zelf niet graag toegeven, maar in het meer alternatieve genre heeft Nederland lange tijd moeten achter hinken op Vlaanderen. Een gebrek aan originele en afgewerkte concepten, internationale klasse of geschikte marketing is allicht de oorzaak. In één ding blinken vele Nederlandse muzikanten of bands echter wel uit: het schrijven van mooie en meeslepende liedjes. In combinatie met een verse lading muzikaal geweld dat sinds enkele jaren wel aardig en kwalitatief uit de hoek komt (Alain Clark, Moke, Voicst ...), is het gewoon afwachten op de nieuwe grote neder-band.

Ook het Zeeuwse Racoon mag zich tot de high-society van deze scene rekenen. Het vierde studioalbum, 'Before You Leave', bevestigt deze status. Opgewekte, emotioneel geladen en ongecompliceerde liedjes staan immers klaar om zich in de hersenpan van veel tienerfans te wringen. Herhaling van oneliners als "I want you to dance with me", "I miss you" of "We're two of a kind on our own", die door de warme stem van frontman Bart van der Weide erg overtuigend klinken, zijn dan ook een doeltreffend middel om gevoelige pubermeisjes te vertederen. Er zijn nog meer voltreffers. In tegenstelling tot vorig werk, heeft de band de elektrische gitaar aan de bomen gehangen om zich meer te concentreren op de essentie: het neerpennen van mooie, beklijvende songs. Een akoestische gitaar is natuurlijk het uitgesproken instrument om de ziel mee te roeren, zo blijkt uit de liefdesverklaring van het jaar, 'Lucky All My Life'. Toch doen een droog en strak drumwerk en een warme bas (zelden zelfs een orgeltje) geen onbelangrijke duit in het zakje. Mede dankzij eeuwige fan en producer Michel Schoots (Urban Dance Squad), die de typische Racoon-sound destijds mee vorm gaf, resulteert dat in een erg overtuigende en consistente plaat die twaalf liedjes lang lieflijk op- en neerdeint. Zo wervelt 'Bedroom Floor' mooi tegendraads de hoogte in en rockt het anti-oorlogsestablishment 'Start a War' een aardig stukje weg. Bijten doet dit kwartet echter nooit. Zeker deze nieuwe plaat bewijst dat de band zich heeft gespecialiseerd in het roeren van de gevoelige snaar, wat in een Counting Crows-achtige ballade als 'Mrs Angel' prima naar voren komt.

Op gebied van muzikale sterkte zet de nieuwe plaat van Racoon een stapje terug, een prima stap na het overweldigende succes van voorganger 'Another Day', zo blijkt. Zoals Bart van der Weide het zelf verwoordt: "deze plaat bevat mooie, kleine liedjes, waarbij je meteen hoort dat ze van ons zijn". Dat die vooral voor een jong en vrouwelijk publiek bestemd lijken, is dan ook geheel geen minpunt. Racoon is in Vlaanderen immers op sleeptouw genomen door Milow en in eigen land is het net omgekeerd. Zo liggen de twee handen netjes op een volronde, muzikaal verzadigde buik.

Meer over Racoon


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.