'Fiebre' is de opname van een concert in Toronto. Het live-album bevat nummers van de drie albums die Radio Tarifa eerder al opnam. Tarifa, een van de zuidelijkste punten van Spanje, staat hier symbool voor de vermenging van verschillende muzikale tradities. Flamenco, Joodse muziek en Noord-Afrikaans/Arabisch instrumentarium en toonladders laten zich hier naadloos samenvoegen.
Er moet iets in de lucht gehangen hebben die avond in Toronto. Zanger Benjamin Escoriza legt met zijn hese stem veel gevoel in de melodieën, zodat ook zij wiens Spaans wat minder is er van kunnen genieten. Alle muzikanten zetten echter hun beste beentje voor. Bas en percussie geven de meeste nummers een strakke groove en ook de andere instrumenten spelen erg ritmisch. Dit zorgt er mee voor dat ook de tragere nummers niet verglijden in een overdosis pathos. Naast het vlotte spel valt ook op hoe de groep creatief omgaat met het (meestal) traditionele materiaal. Zowel in de melodieën als de instrumentatie spelen worden de oosterse en westerse elementen tegen elkaar uitgespeeld. Binnen een nummer wordt er zo vaak gespeeld met texturen en sferen, waar een flamenco-strofe mooi kan openbloeien in een oosters refrein op fluit ('Tangos del Agujero'). In de eigen compositie 'Nina' gaan elektrische gitaar en fluit dan weer een subtiel duel aan. Als slot krijgen we een mysterieus ingekleurde rumba met een refrein waarin er vlot van tempo gewisseld wordt. Het is die variatie tussen eerder Arabisch geïnspireerde nummers en meer Spaanse muziek die het album in zijn geheel ook boeiend houdt. Het enige minpuntje is vreemd genoeg het eerste nummer, dat ongecontroleerd en nogal richtingloos lijkt voort te kabbelen. Dat is evenwel zeven maal zeventig maal vergeven bij een cd waarover voor de rest enkel in lyrische termen gesproken kan worden.
Radio Tarifa weet de gevarieerde bronnen waaruit het put optimaal te benutten. Traditionele melodieën en ritmes klinken hier erg fris en modern, en lijken niet aan authenticiteit in te boeten. De hele cd schept veeleer de indruk dat hier een stel oprechte en enthousiaste muzikanten aan het werk zijn.

Meer over Radio Tarifa


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.