Het is tijd om de poorten van de hel wagenwijd open te gooien : hier is Ragnarok ! Dit Noorse groepje duivelsgebroed is al een tijd aan de weg aan het timmeren, maar de doorbraak liet steeds op zich wachten. Met 'Blackdoor Miracle' zou die doorbraak er gerust mogen komen, want dit is sterk, zeer sterk zelfs. Ragnarok werd lange tijd genegeerd, maar liet zich niet van de wijs brengen. De band werkte naarstig verder aan haar oeuvre, bleef stug doorbijten en komt nu naar buiten met haar sterkste schijf tot heden.
Wat maakt nu het verschil, aangezien voorganger 'In Nomine Satanas DCLXVI' ook lang niet mis was? Kort gezegd zijn de songs (en die mogen gerust zo genoemd worden) volkomen afgewerkt en bijna perfect uitgebalanceerd. Met andere woorden, het doorzettingsvermogen van de heren Jontho (drums) en Jerv (basgitaar) werpt zijn vruchten af. Eigenlijk zegt de hoes al veel: een naakte dame, omringd door rode kaarsen, flink wat bloed, vlammen, een pentagram en drummer Jontho die een pistool op de argeloze luisteraar gericht houdt. Het draagt bij aan het militante karakter van Ragnarok. Dat karakter uit zich in hun stijlkeuze, die makkelijkheidshalve te omschrijven valt als snelle black metal zonder franjes zoals ook kleppers als Marduk en Setherial die voortbrengen. Nu mag aan dat illustere rijtje Ragnarok met een gerust hart worden toegevoegd. De band kiest bijna exclusief voor snelheid, en de doorrazende doodshymnen gunnen een mens nauwelijks rust. Gelukkig weet de band om in het snelle riff- en drumwerk een hint van melodie te steken, gepaard met riffs waar veel bands een moord voor zouden begaan. Zo zijn de gitaarpartijen van 'Heir of Darkness' werkelijk om vingers en duimen bij af te likken en blijven ze dagenlang door het hoofd spoken. Nog zo'n knaller is het titelnummer, wat een tegendraads ritme bezit, of 'Kneel', wat een trage stormram is zoals ook Marduk er een paar op z'n palmares heeft staan. De band heeft als extraatje nieuwe zanger/krijser Hoest (van de Noorse band Taake), wiens schrille schreeuw de band als gegoten zit.
Er mag geen genade verwacht worden van Ragnarok en dat is maar goed ook. Want de band weet haar songs sterk op te bouwen, vervalt ondanks de bijna niet aflatende snelheid nergens in een geluidsbrij en heeft nekwervelkrakers van het zuiverste water in een digitale hel vervat. Ragnarok heeft een monster, een kuitenbijter en één van de betere black metalplaten van de laatste jaren geproduceerd en schaart zich nu bij de groten onder het alziend oog van Satan zelve.

Meer over Ragnarok


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.