Raul Paz, 34 jaar, werd geboren in Cuba. Zijn grootoom, Changuito, is een grootmeester in de Cubaanse percussie en leeft nog altijd in Havana. Als Raul Paz rond '94 in Frankrijk gaat wonen om daar klassieke muziek te studeren, heeft hij al een diploma op zak van het Higher Institute of Arts of Havana. In Frankrijk is hij steeds te zien op podia in de nabijheid van Cubaanse muzikanten die er komen optreden. Daar valt de zanger-gitarist op omdat hij de Cubaanse muziek helemaal opengooit.

Hij mengt zijn muziek met blues, hiphop en reggae. Dat hoort ook Ralp Mercado, de man die de term Salsa (letterlijk: saus of mengsel) gestalte gaf. Hij besluit om de Franse Cubaan te promoten en in '99 neemt Raul Paz zijn eerste album op voor RMM (Ralp Mercado Management, zeg maar de Herman Schuermans van de Latin Music.) Het album 'Cuba Libre', opgenomen in de studio van Gloria Estefan, slaat in en Raul Paz krijgt van the New York music press een award voor 'Best New Male Singer'. De toon is gezet en wordt verder gezet in de tweede CD 'Mulata'. Het resultaat is een boeiende mix van tradionele Cubaanse muziek, vermengd met hiphop ('Mi Barrio') dub ('Pelicula') en meeslepende Caraïbische muziek ('Lua Mua Mua', 'Loco Loco').

Raul Paz is een groot artiest die van een levende uitwisseling houdt met andere muziekstromingen in de wereld. En dat maakt zijn muziek zo universeel. Zo horen we in de meer ingetogen nummers ('Llegara') een invloed van de nueva trova: poëtische teksten op prachtige melodieën, enkel begeleid door een gitaar. Dit is muziek die een mens uit zijn bed doet komen, muziek die doet verlangen naar de zomer. En dat hij lang mag duren.

Meer over Raul Paz


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.