Na enkele jaren optreden in verschillende landen, waaronder België, brengen deze vijf Noren met 'This is Camping' hun eerste album uit. Ze brengen een mengeling van pop, country en folk, maar de mix leidt niet tot verrassende resultaten. Qua opbouw en sfeer zijn de meeste nummers eenvoudige popsongs, opgeluisterd met wat folkgeluiden (sitar, mandoline, ...).
De vraag is natuurlijk of men zit te wachten op een zoveelste folk-pop-mengsel. Zeker als de zwakke plekken geregeld komen opduiken. Zo is er de niet erg overtuigende, zagende zang, die nogal irritant kan zijn en het luisterplezier komt verstoren. Nog erger is het gesteld met de teksten die het vijftal heeft ineen gebokst. De ongegeneerde rijmelarij die hier ten toon wordt gespreid doet zwaar afbreuk aan de niet onaardige muzikale prestaties. De overtuiging waarmee 'Girl in the corner, Why don't you come over here? / Girl in the corner, I'll buy you a beer' over hun lippen komt is bijna ondragelijk.
Maar muzikaal durft het dus wel meevallen. Vooral als de instrumenten even vrije baan krijgen zijn er leuke momenten te beleven. In 'Girl in the Corner' bijvoorbeeld, wordt de rijmelarij afgelost door een goed opgebouwde, lichte zigeunerchaos met viool en blazers. De brug in 'Easy' is dan weer een oersaai, eindeloos uitgerokken ritmeoefening voor viool. De interessantere dingen staan op de achtergrond, waar ze weinig zoden aan de dijk brengen.
De beste nummers zijn zonder twijfel het trage, breekbare 'Cold Days' en het swingende 'Bratislava'. De sfeerschepping van 'Cold Days' is perfect en wanneer even later een vioolsolo afdwaalt naar een kampvuur in een weidse vlakte onder een heldere hemel, is het plaatje compleet. 'Bratislava' is het bewijs dat de werkwijze van Real Ones ook kan werken. Het korte, eindeloos herhaalde gitaarriffje waar heel het nummer is rond gebouwd, verveelt voor één keer niet en zelfs het zagerig gezang past er wonderwel bij. Weerom is er een instrumentaal stuk om wat extra pit in te brengen.
Bij de limited edition-versie zit ook nog de 'Bratislava-ep', waar buiten het nummer zelf nog drie remixen opstaan. Echt interessante resultaten zijn daar echter niet uit voortgevloeid. De eindconclusie is duidelijk dat er op dit album meer zwakke dan aangename momenten te beleven zijn.

Meer over Real Ones


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.