Wee degene die Red Harvest metal durft noemen, want het gaat hier wel degelijk om één van de meest prominente Noorse industrialbands. Het enige wat Red Harvest mogelijk gemeen heeft met metal is de intensiteit, maar dat is maar een zeer kleine link. De band bestaat ondertussen al zo'n twintig jaar en nu was blijkbaar het moment gekomen om enkele oude songs van onder het stof te halen en van een nieuw jasje te voorzien. Het resultaat mag er gerust wezen, want dit is een behoorlijk stevige trip door de geschiedenis van dit collectief.

In tegenstelling tot wat misschien verwacht kan worden, beukt Red Harvest minder op dit album. Wat de songs aan sfeer winnen is echter meer dan ruimschoots voldoende om de ontbrekende pompende agressie goed te maken. Het is zelfs zo dat deze plaat bijzonder ingenieus is opgezet: alle nummers sluiten naadloos bij elkaar aan en lopen geregeld in elkaar over. Het totaalresultaat is een zeer beangstigende en vreemde trip die haast doet denken dat een mens hier met filmmuziek te maken heeft. Muziek van een vrij enge en bizarre film weliswaar, maar de gelijkenis is treffend. Niet alleen dat, maar dankzij de soundscapes met vervormde stemmen, vervormde gitaren, pompende drums en samples laat Red Harvest ook daadwerkelijk een film aan het geestesoog voorbij trekken. Uiteraard in zwart-wit, met lichte referenties aan het Duitse expressionisme van begin twintigste eeuw. Dat alles maakt dat dit opnieuw een intrigerend stuk muziek is van deze Noren. Hoewel ze grotendeels ondergewaardeerd worden, blijven ze toch maar netjes hun grenzen verleggen en op de koop toe sterke platen afleveren, zelfs al bevat die enkel herwerkingen van oude songs.

Hoewel geen echt reguliere studioplaat, weet de band toch alweer te overtuigen met deze release. Het bewijst dat Red Harvest van vele markten thuis is en er steevast in slaagt om een machinaal koude en donkere sfeer te scheppen, precies wat industrial zo broodnodig heeft.

Meer over Red Harvest


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.