Redemption is een progressieve metalband in de ruimste zin van het woord: progressief dankzij de regelmatig afwijkende songstructuren en de ingenieuze tempowisselingen, metal omdat de heren niet te beroerd zijn om veelvuldig gebruik te maken van snelle basdrums en loodzware gitaren. De band heeft ook een heel leuke extra troef en dat is de stem van Ray Alder, frontman van Fates Warning. Een zeer goede zet, want zijn karakteristieke en loepzuivere timbre geeft Redemption net de zet die ze nodig hadden.

Het is alleszins een geluk voor deze band dat ze nu onder de vleugels zit van InsideOut, een label waar ze wel weg kunnen met progressieve muziek. Want het staat na ongeveer een tien seconden vast dat deze jongens hun instrumenten zeer goed beheersen. Het eerste nummer, 'The Suffocating Silence', zet immers een waanzinnige spurt in met gitaarriedels à volonté. Gelukkig blijft dit hyperextatische notenspektakel niet voortduren en bouwt de groep gestaag verder aan een nummer met ballen en techniek. Dat is overigens een mooie constante op dit album: hoewel Redemption vaak laat horen tot ze tot technische hoogstandjes in staat zijn, blijven de nummers toch primeren op het kunst- en vliegwerk. Zo laten onder andere ook 'The Origin of Ruin' en 'Used to Be' fraaie staaltjes horen van songschrijverschap. Wat wel een gigantische vooruitgang voor de heren betekent is de komst van Ray Alder, die de lat net dat beetje hoger legt dan de vorige zanger en die er dus ook moeiteloos in slaagt om het geheel naar een volgend niveau te tillen. Het is verdraaid moeilijk om echt uitschieters van dit album eruit te pikken, want het zeer hoge niveau wordt constant aangehouden, zelfs in de meer ingetogen nummers.

Wie valt voor techniek en uitmuntende instrumentbeheersing zal alvast het hart kunnen ophalen bij Redemption, want de band geeft de omschrijving 'progressieve technische metalband' een geheel perfecte invulling. Dat elk nummer netjes een kop en staart heeft en klinkt als een klok maakt het festijn natuurlijk nog beter.

Meer over Redemption


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.