'A Heavy Nite with Relaxed Muscle' klinkt nogal paradoxaal. De sombere, griezelige hoes van deze plaat kondigt aan dat de muziek eerder aan de zware kant zou kunnen zijn. Maar laat dat niet afschrikken! Relaxed Muscle klinkt vooral vrij ... relaxed.
De band bestaat uit het Engelse duo Darren Spooner (zang) en J.P. Buckle (elektronica). Samen maken ze nogal spookachtige muziek die vaak aanleunt bij softe industrial en new wave. De plaat opent met een griezelige, sombere boodschap: "This is gonna be a heavy nite" en daarmee is de luisteraar dus verwittigd. Een zware, vrij trage beat vergezelt de ijle, vervormde zangstem(men) en schept een mysterieus kader. Gelukkig wordt nogal lichtzinnig met opgewekte elektronische akkefietjes omgesprongen, zodat de glimlach steeds achter de hoek blijft. Een galopperend gitaarloopje op '3 Way Accumulator' brengt een aangenaam countrysfeertje mee en het narratieve drum 'n' bassnummer 'Billy Jack' klinkt best spottend. ("My name is Billy Jack / get back / or I will attack") Elvis-achtige rock 'n' roll op een totaal geflipte, computergestuurde manier mondt zelfs uit in een mooi dansbaar nummer ('Tuff it Out'). Zo wordt binnen een vast somber sfeerbeeld toch leuk heen en weer geschipperd tussen vele muzikale idee├źn. Dat resulteert in elk geval in 12 mooie nummertjes die een breed publiek zullen aanspreken. Hoewel elektronische snufjes en vervormde stemmen schering en inslag zijn, heeft de groep overigens niet nagelaten om met tijd en stond de elektrische gitaar te hanteren, zoals in het Joy Division-achtige 'Rod of Iron' wat ook mooi meegenomen is.
Hoewel 'A Heavy Nite with Relaxed Muscle' uiterlijk nogal een sinistere cd lijkt, bevat hij zeker voor iedere bek goed spek. De 2 extra videoclips die mee zijn opgenomen tonen in elk geval ook aan dat het beter is om te lachen dan te treuren. Misschien nog de grootste grap van alles: zonder verhullende demonenschmink zou zanger Darren Spooner gewoon Jarvis Cocker van Pulp zijn. Goed gelachen.

Meer over Relaxed Muscle


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.